Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Šok v slovenských obchodoch: Predávali skazené mäso!

Od mája prišloslovenským úradom v tomto smere viac ako 100 sťažností.
Od mája prišloslovenským úradom v tomto smere viac ako 100 sťažností.

BRATISLAVA - Slovenskom otriasa potravinový škandál! Situácia z Čiech o pokazenom mäse sa tak v plnej kráse premietla už aj u nás!

V obchodoch sa pritom opakujú tie isté známe prehrešky ako u našich susedov: prelepovaný dátum spotreby, páchnuce mäso či nedostatočná dokumentácia jeho pôvodu. Na zozname hriešnikov sa ocitli dokonca aj veľké obchodné reťazce! Kým ešte včera dopoludnia nám v niektorých hypermarketoch ich manažment svätosväte tvrdil, že v ich predajniach je všetko v poriadku, popoludní sa situácia radikálne zmenila. „Je to nehoráznosť, že slovenský spotrebiteľ je vystavený týmto praktikám,“ vyhlásil popoludní na narýchlo zvolanej tlačovej besede už aj minister pôdohospodárstva Zsolt Simon.

Zo 313 hypermarketov a supermarketov sa kšeftom s mäsom nevyhlo 45, medzi ktoré patria aj také mená ako Tesco, Carrefour, Ahold, Metro či Billa. V súčasnosti sa chce Simon stretnúť s ich predstaviteľmi. Tí totiž dovolili, aby sa v ich predajniach predávalo mäso po záruke, so zápachom, grilované po dátume spotreby či s porušeným vákuovým balením. Každý hriešnik môže dostať pokutu do milióna korún. Simon však chce v novele presadiť hranicu až 50 miliónov.

Podnetom pre kontrolu bol český škandál, ktorý sa pretriasa na stránkach denníkov aj v týchto dňoch. Napriek faktu, že skazené mäso do českých hypermarketov dodávala aj slovenská firma, naši predajcovia sa až doteraz akýmkoľvek podozreniam úspešne vyhýbali. Ako dodalo v v tejto súvislosti jedno z českých združení obrany spotrebiteľov, tu už nejde o ľudské zlyhanie, ale musí to byť systém. Minister Simon len podotkol, že je nebezpečné zahrávať sa s tým, čo každý deň dávame na stôl. Výsledkami kontroly boli prekvapené aj niektoré predajne, hovorcovia sa však popoludní novinárom vyhýbali. Hovorkyňa Tesca Oľga Hrnčiarová neskôr pre ČTK pripustila, že ide o zlyhanie ľudského faktora.

ČO NÁM PREDÁVALI

Tesco: - prepravka krkovičiek po dátume spotreby,  kurčatá po dátume spotreby
Metro Cash&Carry: - porušenia vákuového balenia
Billa: - neuvedená doba spotreby mäsa a hydiny do teplých pultov
Carrefour: - nepredložené dodacie listy na uskladnené diely hovädzieho mäsa
Ahold (Hypernova): - neuvedená doba spotreby mäsa a hydiny do teplých pultov

Ako reklamovať skazené mäso

Pri veciach, ktoré sa rýchlo kazia, čiže sem patrí aj výsekové mäso, sa uplatňuje reklamácia najneskoršie nasledujúci deň po kúpe, inak právo zaniká. Spotrebiteľ musí predložiť doklad o kúpe. Reklamácia sa uplatňuje u majiteľa alebo vedúceho predajne, ktorý je zodpovedný za činnosť prevádzkarne. Ten ju musí prijať a ihneď vybaviť, v zložitejších prípadoch do 3 dní. V prípade, že ju odmietne zaevidovať, alebo ju nevybaví do 30 dní, sa spotrebiteľ môže obrátiť na Slovenskú obchodnú inšpekciu. Pri balenom mäse sa reklamácia uplatňuje v rámci doby spotreby, vyznačenej na obale potraviny. Opäť netreba zabudnúť na doklad o jeho kúpe.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu