Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Otázka preventívnych zubných prehliadok je stále nedoriešená

BRATISLAVA- Zubní lekári stoja pred niekoľkými problémami súvisiacimi s preventívnymi prehliadkami, ktoré nevedia vyriešiť. Ako na dnešnej tlačovej besede v Bratislave povedal prezident Slovenskej komory zubných lekárov (SKZL) Ján Gašič, podľa platnej legislatívy musí každý poistenec absolvovať ešte v tomto roku preventívnu prehliadku, aby si mohol v budúcom roku uplatniť nárok na úhradu stomatologického ošetrenia poisťovňou.

Poistenci sa však v priebehu roka do ambulancií nehrnuli a preto zubní lekári očakávajú až 40 percentný nárast prehliadok v novembri a decembri. "Na to však nie sú dostatočné kapacity," pomenoval prvý z problémov Gašič. Na Slovensku je do tritisíc zubárov, ak by prehliadli celú populáciu, na samotné ošetrenie by nezostal čas. "Cieľom je však mať ošetrených a sanovaných pacientov," uviedol hovorca SKZL Ján Vančo.

Problémom sú i peniaze. Na stomatológiu sa už niekoľko rokov prideľujú dve až 2,2 mld. Sk. Ak by všetci poistenci absolvovali prehliadku, vyčerpalo by sa 1,6 mld. Sk. Na samotné zákroky či plombovanie by neboli peniaze, tvrdia zubári. "Nemôžeme sa spoliehať na to, že pacienti neprídu," poznamenal Vančo.

Zubní lekári poukázali aj na nevyriešenú situáciu s poisťovňami. Tie majú svoje limity preventívnych prehliadok, ktoré lekárom preplácajú. Po rokovaní komory s Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou sa zubári dohodli s poisťovňou Sideria, Apollo a Dôvera, tie budú rešpektovať nárast prehliadok v posledných dvoch mesiacoch v roku a preplatia ich. Ostatné poisťovne pravdepodobne limity nezvýšia. Môže sa teda stať, že aj keď pacient absolvoval prehliadku, poisťovňa ju lekárovi neuhradí a nezaeviduje ju. Tým poistencovi zanikne v budúcom roku nárok na úhradu stomatologického ošetrenia. Gašič ubezpečil, že komora nevplýva na zubárov, aby prestali po vyčerpaní limitov robiť prehliadky. "Je to vecou každého lekára," dodal. Zubní lekári na problém začali upozorňovať už vo februári. Listom sa obrátili na Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou i na ministerstvo zdravotníctva. "Zatiaľ sme sa odpovede nedočkali," konštatoval Gašič. Prezidentovi komory zubárov sa takisto nepáči, že v súčasnosti poisťovne určujú klientovi, ktorého lekára si môžu vybrať podľa toho, s ktorými uzavrie zmluvu. "Kde je slobodný výber lekára," pýta sa Gašič. Podľa neho ide o diskrimináciu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu