Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rodička zomrela po 20 mesiacoch v kóme

Mária Ivanecká († 38) sa už z kómy neprebrala.
Mária Ivanecká († 38) sa už z kómy neprebrala.

KOŠICE - Verili v zázrak, ktorý neprišiel. Takmer 20 mesiacov strávila v kóme Mária Ivanecká († 38) z Obišoviec. Upadla do nej 25. januára 2004 po tom, čo ju manžel Juraj priviezol s komplikáciami v piatom mesiaci tehotenstva do košickej nemocnice.

Po dvoch operáciách sa už neprebrala. Jurka, Filipka, Miška a Tomáška ich mamička už nikdy nepohladí, ani sa na nich neusmeje. Zomrela v septembri na pľúcnom oddelení Nemocnice L. Pasteura.

Manžel Juraj i štyria chlapci celé mesiace verili, že sa Mária Ivanecká raz vráti domov. "Čakanie, v dobrom i zlom, bolo strašné. Zdravotný stav sa jej raz zlepšil, potom náhle zhoršil. Deti sa stále pýtali, kedy mamka k nim príde," hovorí skľúčene Juraj Ivanecký, ktorý neustále manželku navštevoval: "Smrť už pre ňu bola vykúpením."

Mária bola v kóme, no sama dýchala a občas aj pootvorila oči. Aj pri moderných liečebných postupoch jej lekári nevedeli pomôcť. Skúšali jej mozog oživiť v hyperbarickej (tlakovej) komore, podstúpila rehabilitáciu. "Zomrela na zlyhanie vitálnych funkcií," uviedol primár pľúcnej kliniky Nemocnice L. Pasteura v Košiciach Andrej Somoš.

Mária Ivanecká začala v 5. mesiaci tehotenstva 24. januára pred polnocou krvácať z maternice. Manžel Juraj ju odviezol do nemocnice v Košiciach. Tam sa jej po cisárskom reze narodilo dievčatko, no žilo len 13 hodín. Žena stále krvácala, a tak sa na naliehanie rodiny po dvanástich hodinách rozhodli lekári pre ďalšiu operáciu. Po nej sa už z kómy neprebrala. Došlo totiž k opuchu mozgu a jeho poškodeniu.

Rodina ženy vtedy podala podnet na trestné stíhanie na neznámeho páchateľa a poslala sťažnosť i ministrovi zdravotníctva. Vtedajší riaditeľ prepustil dvoch lekárov, ktorí mali vtedy službu. Záver komisie ministerstva zdravotníctva potvrdil, že v súvislosti s poskytovaním liečebnej starostlivosti došlo k závažnému poškodeniu mozgu. Polícia ešte prešetrovanie prípadu ani po vyše roku a pol neskončila.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu