Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Mečiar si je istý, že na neho podajú trestné oznámenie

Vladimír Mečiar
Vladimír Mečiar

BRATISLAVA – Predseda mimoparlamentnej ĽS-HZDS Vladimír Mečiar je presvedčený, že niektorý z jeho neprajníkov podá na neho v súvislosti s jeho majetkom trestné oznámenie. "Nebolo by spravodlivé, aby to neurobili. Toľko energie na mňa vynaložili a teraz nič?" uviedol Mečiar.

Podanie takéhoto trestného oznámenia umožňuje novela zákona o preukazovaní pôvodu majetku prijatá minulý rok vládou Roberta Fica. Mečiar nepopiera názor, že právna norma môže slúžiť na vybavovanie si susedských sporov a udávanie sa.

Expremiér Robert Fico pri prijímaní právnej normy tvrdil, že k tomu dochádzať nebude. Nedávno však pripustil, že sa už objavili viaceré trestné oznámenia, ktorými si chcú ľudia riešiť svoje spory. Priznal, že väčšina podaní, ktoré prišli na generálnu prokuratúru, sa týkala vybavovania si účtov medzi susedmi. Ani jedno z nich sa nevzťahovalo na verejných činiteľov či ľudí podozrivých z trestnej činnosti. Fico ľudí vyzval, aby tak nerobili.

Líder ĽS-HZDS naďalej trvá na tom, že zákon je zlý a má toľko dier, že je nevykonateľný. On osobne ho nazýva "lex Fico".

"Pri rokovaní za stolom nám povedal, že zákon stiahne, pretože ministerstvo spravodlivosti predkladalo iný. Ten zmietol zo stola s tým, že nepôjde ani jeden zákon. A pol hodinu po porade na Koaličnej rade strčil zákon do vlády a z nej v skrátenom legislatívnom konaní do parlamentu. A to, ako vyšlo neskôr najavo, po dohode s kresťanskými demokratmi, ktorí mu sľúbili, že ho podporia. Kašlal na partnerov, na právo. Išlo o slávu," opísal Mečiar, ako mal Fico podviesť partnerov.

Finančná polícia na základe novely zákona, ktorá nadobudla účinnosť 1. januára tohto roka, podáva návrh prokurátorovi na začatie konania o podozrivom majetku, ktorý presiahne preukázateľné príjmy o 1500-násobok minimálnej mzdy, čo je asi 450-tisíc eur. Prokurátor potom podozrivého vyzve, aby do 30 dní vysvetlil alebo dokázal, ako majetok získal. O jeho prípadnom prepadnutí napokon rozhodne súd.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu