Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Odvážny Spišiak zachránil dôchodcu, ktorý sa topil

Hornád
Hornád (Zdroj: SITA)

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Počas vianočných sviatkov chce byť každý človek v kruhu svojej rodiny. Vďaka odvážnemu činu Pavla Bugoša zo Spišskej Novej Vsi ich takto bude môcť prežiť 73-ročný dôchodca, ktorý sa koncom minulého týždňa topil v rieke Hornád. Za jeho obdivuhodnú pomoc mu udelili Cenu primátora mesta Spišská Nová Ves.

Pavla Bugoša, zamestnanca spišskonovoveskej zoo, na topiaceho dôchodcu po ceste do práce upozornila mládež. Dlhoročný ošetrovateľ zvierat nezaváhal ani na chvíľu a keď videl, ako bezvládne telo unáša prúd, skočil do ľadovej vody, aby mužovi pomohol.

„Keď som videl, že sa topiacemu pánovi ponorila pod vodnú hladinu aj tvár, vedel som, že je zle. Všade okolo neho plávali ľadové kryhy. Človek v tej chvíli nepremýšľa, vtedy ide o sekundy. Skočil som ihneď za ním. Ocitol som sa do pol pása v studenej vode, okamžite mi zamrzli nohavice,“ opisuje svoje pocity záchranca. Nebolo pre neho jednoduché dostať muža, ktorý bol v tom čase už v bezvedomí, na breh.

Pavlovi Bugošovi sa to však podarilo a ihneď privolal záchrannú službu. „Kým prišla, pokúšal som sa mu dostať z pľúc vodu, potom ma už museli odviesť mestskí policajti prezliecť sa do suchého,“ doplnil Bugoš.

Dôchodcu, ktorý bol v bezvedomí a značne podchladený, previezli záchranári do spišskonovoveskej nemocnice, kde ho stabilizovali. Muž sa prebral, čomu sa záchranca veľmi potešil. „Zo svojho skutku mám dobrý pocit. Hlavné je, že pán prežil. Obďaleč už bol koniec mesta, ešte pár metrov a tam už by ho asi nikto nenašiel,“ konštatoval Bugoš.

Nasadenie vlastného života i zdravia pre mimoriadne obetavú záchranu iného človeka v núdzi ocenil aj primátor mesta Ján Volný. Z jeho rúk si Pavol Bugoš, ktorému 73-ročný dôchodca vďačí za šancu prežiť ďalšie Vianoce v kruhu blízkych, prevzal Cenu primátora mesta Spišská Nová Ves i finančný dar.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu