Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Skorumpovaný radca zo Senice skončil s podmienkou a pokutou

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BANSKÁ BYSTRICA - Na tri roky podmienečne a peňažný trest päťtisíc eur za korupciu odsúdil dnes senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici bývalého samostatného radcu Obvodného úradu pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie v Senici, 55-ročného Jána Janíčka.

Radcovi najmenej v dvadsiatich prípadoch preukázali branie úplatkov za bezproblémové vybavenie žiadosti pri dovoze vozidiel. Rozsudok súd vyhlásil po tom, ako schválil dohodu o vine a treste, ktorú uzavrel prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry a obvinený Janíček.

Korupcie sa radca dopustil od 3. novembra 2008 do 16. januára 2009. V dvadsiatich prípadoch zobral úplatky, najčastejšie 3,32 eura (100 korún). Najvyšší úplatok predstavoval desať eur, najnižší 1,66 eura (50 korún). Za to radca vybavil žiadosti o schválenie dovezených vozidiel značiek Ford Galaxy, Peugeot 306, Ford Eskort, Škoda Octavia, VW Transporter, Opel Calibra, Mazda 6GH a iné. Janíček sa k trestnej činnosti priznal a oľutoval ju. Spáchal zločin brania úplatku ako verejný činiteľ, za ktorý možno uložiť päť až dvanásť rokov väzenia.

Rozsudok je právoplatný, pretože súčasťou dohody je záväzok obvineného, že sa voči verdiktu súdu neodvolá. Ak by Janíček peňažný trest úmyselne zmaril, pôjde na päť mesiacov do väzenia. Trestné stíhanie za korupciu sa vedie aj proti Janíčkovmu kolegovi Petrovi O. Za takéto „vybavovanie“ stíhajú aj úradníkov v Leviciach, Šali a v Prievidzi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu