Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Cestný obchvat v nedohľadne

LIPTOVSKÉ MATIAŠOVCE - Cestný obchvat okolo Liptovských Matiašoviec (okr. L. Mikuláš) je zatiaľ v nedohľadne. Pritom o stavebné povolenie na jeho výstavbu možno požiadať iba do 4. októbra, keď sa končí platnosť územných rozhodnutí spred troch rokov.

Obcou, ktorá je jediným spojením horného Liptova a Oravy, prejde v lete aj 5 000 áut denne. Ide väčšinou o Poliakov, ktorí navštevujú obľúbený Aquapark Tatralandia. "Navyše nemáme ani chodníky a rýchlosť je obmedzená na 30 km za hodinu, čo na žiadnej inej ceste II. triedy nie je," hovorí starosta L. Matiašoviec Ján Jaňák. Cesta patrí Žilinskému samosprávnemu kraju a ten je, podľa starostu, teraz na ťahu. "Som sklamaný z ich prístupu. Listom, ktorý schválilo obecné zastupiteľstvo, sme sa obrátili na samosprávny kraj, aby výstavbu cestného obchvatu zaradili na program rokovania poslancov zastupiteľstva kraja. Ani nám len na náš list neodpovedali," ťažká si Ján Jaňák. Dodáva, že sú ochotní ešte mesiac počkať a potom začnú konať.

Cesta leží na pozemkoch, z ktorých takmer dve tretiny vlastní obec a na liste vlastníctva dokonca nie je označená ani ako cesta, ale len ako iná plocha. "Je aj taká možnosť, že samosprávnemu kraju ponúkneme zmluvu o nájme týchto pozemkov. Cena za nájom bude ako v prípade iných stavebných plôch," dodáva starosta. Pripúšťa aj možnosť, že dajú na cestu závoru a budú vyberať mýtne. "O vydanie stavebného povolenia požiadame tak, aby sme to stihli do 4. októbra. Avšak zatiaľ s výstavbou obchvatu počkáme. Dáme si vypracovať posudok, či je stavba ekonomicky výhodná a návratná," povedal Daniel Škerda, vedúci odboru dopravy a komunikácií Žilinského samosprávneho kraja.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu