Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Na Roňave je 3. stupeň, Michaľanom zatiaľ potopa nehrozí

Letné záplavy v Michaľanoch
Letné záplavy v Michaľanoch (Zdroj: SITA)

KOŠICE – V dôsledku topenia sa snehu sa zhoršuje povodňová situácia na východe Slovenska. V Košickom kraji podľa informácie na stránke Slovenského hydrometeorologického ústavu dnes o 15:00 dosiahla riečka Roňava 3. stupeň povodňovej aktivity a hladiny vystúpila na 258 centimetrov.

„Práve som na obhliadke. Riečka Roňava za obcou stúpa, ale hladina ešte nedosahuje kritickú výšku a obec nezaplavuje. Miestny potok, ktorý odvádza vodu z polí, síce stúpol, ale zatiaľ nevystúpil z koryta,“ povedal starosta obce Michaľany v okrese Trebišov Štefan Tatranský. Dodal, že budú v pohotovosti.

Prvý stupeň povodňovej aktivity je na rieke Latorica a na rieke Hornád pri Kysaku pod Ružínskou priehradou. Ako informoval Viliam Vološ z košického odštepného závodu Slovenského vodohospodárskeho podniku, na horných tokoch, kde je chladnejšie sa zatiaľ neprejavil vzostup hladín.

„Pokiaľ ide o Latoricu, kde je vyhlásený 1. stupeň povodňovej aktivity, očakávame ešte vzostup hladiny, rovnako bude stúpať aj hladina Uhu, ktorý ešte nedosahuje stupeň povodňovej aktivity, pretože tade pritekajú vody z Ukrajiny, kde pršalo. Pokiaľ ide o Hornád pri Kysaku, tam je hladina ovplyvnená kontrolovaným vypúšťaním vody z Ružínskej priehrady. Hladiny mierne stúpajú aj na ostatných riekach na juhu, no zatiaľ nedosahujú ani 1. stupeň,“ povedal Vološ. Doložil, že vodohospodári očakávajú avizované ochladenie a tým aj stabilizáciu či pokles vodných hladín aj na dolných tokoch riek.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu