Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Žitňanská navrhla trest Harabinovi, zníženie platu o 70 percent

Lucia Žitňanská
Lucia Žitňanská

BRATISLAVA – Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská podala na Ústavný súd návrh na začatie disciplinárneho konania proti Štefanovi Harabinovi v súvislosti s neúspešnou kontrolou ministerstva financií na Najvyššom súde.

„Dnes som prijala podľa mojej mienky vážne rozhodnutie, pretože nestáva sa každý deň, aby bol podaný návrh na disciplinárne konanie proti predsedovi najvyššieho súdu,“ uviedla Žitňanská na brífingu. Harabinovi navrhuje najvyšší možný trest v jeho prípade. „Zníženie platu o 70 percent na jeden rok – je to maximálny možný trest za takéto disciplinárne previnenie,“ dodala Žitňanská. Ministerstvo dostalo viacero návrhov na začatie disciplinárneho konania voči Harabinovi. „Všetkými podnetmi sa naozaj dôsledne zaoberáme,“ konštatovala ministerka a dodala, že nezvykne robiť unáhlené rozhodnutia.

Ministerka odobrila návrh rezortu financií na podanie návrhu na začatie disciplinárneho konania proti predsedovi Najvyššieho súdu SR Štefanovi Harabinovi. Ministerstvo financií podanie návrhu avizovalo po tom, ako sa jeho kontrolóri 25. októbra opätovne neúspešne pokúsili o kontrolu hospodárenia na najvyššom súde. Podľa názoru ministerstva financii sa totiž Harabin "zaštiťuje mylným tvrdením, že kontrolu na súde môže vykonávať len Najvyšší kontrolný úrad". Podľa Žitňanskej sa Harabin dopustil závažného disciplinárneho previnenia. Konala podľa informácií z podania ministra financií Ivana Mikloša a postúpeného spisu z Úradu boja proti korupcii. Podľa nej je dôvod na Harabinovo disciplinárne konanie, lebo štyrikrát neumožnil na Najvyššom súde kontrolu subjektu, ktorý považuje Žitňanská za oprávnený. „Kontrola, ako nakladá Najvyšší súd s verejnými prostriedkami, podľa môjho názoru v žiadnom prípade nemôže ohroziť nezávislosť najvyššieho súdu,“ vyhlásila Žitňanská, podľa nej je táto nezávislosť garantovaná ústavou a zákonmi.

Žitňanská je presvedčená, že každý predseda súdu, nielen najvyššieho, musí ctiť zákon, keď sa vyžaduje jeho dodržiavanie od občanov. Predsedovia súdov sú pri hospodárení s prostriedkami súdov povinní dbať o maximálnu možnú mieru transparentnosti. „Svojím konaním by nemali dať zámienku na spochybňovanie svojho postavenia, postavenia súdov a posilňovať dojem, že je čo skrývať, pretože takéto konanie robí zlé meno celej justícii, a ak takto koná predseda najvyššieho súdu, tak robí zlé meno celej justícii,“ myslí si Žitňanská.

Rezort financií sa o kontrolu nakladania s verejnými financiami na najvyššom súde pokúša od augusta 2010. Najvyšší súd zatiaľ kontrolu vždy odmietol, za čo inštitúcia dostala pokutu od Ministerstva financií SR 33-tisíc eur. Obe strany na seba podali trestné oznámenie. Predsedníčka ústavného súdu Ivetta Macejková i ombudsman Pavel Kandráč považujú kontrolu hospodárenia ministerstvom financií na súdoch za bežný postup.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu