Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Dvojica z Luníka dostala za smrť dieťaťa podmienku

Luník IX
Luník IX

KOŠICE – Na tri roky odňatia slobody s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní päť rokov s probačným dohľadom odsúdil Okresný súd Košice II Miroslava Marcina (27) a Martinu Feríkovú (28).

Podľa rozsudku sa dopustili usmrtenia, keď od novembra 2006 do augusta 2008 hrubo zanedbávali starostlivosť o svojho syna Petra. Chlapcovi v byte na rómskom sídlisku Lunik IX odopierali stravu, hygienu a nezabezpečili pre neho lekársku starostlivosť. Dieťaťu tým spôsobili psychosomatickú retardáciu a ťažkú podvýživu tretieho stupňa, na ktoré vo veku 21 mesiacov zomrelo.

Súd považoval zavinenie rodičov za preukázané najmä z posudku znalca z odvetvia súdneho lekárstva. Ten nezistil u Petra žiadne chorobné zmeny, ktoré by boli v príčinnej súvislosti s jeho smrťou a konštatoval, že chlapec bol v čase prepustenia z nemocnice po pôrode zdravý a schopný normálneho vývoja. Okresná prokuratúra Košice II podala pôvodne obžalobu pre trestný čin týrania blízkej osoby s následkom smrti, za ktorý zákon ukladá trest najmenej sedem rokov väzenia. Súd však dospel k záveru, že dvojica nespôsobila smrť syna úmyselne, ale z nedbanlivosti a skutok preto prekvalifikoval na usmrtenie, za ktoré je podľa zákona najmenej dva roky väzenia. Rozsudok je právoplatný, odvolanie nepodali odsúdení ani prokuratúra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu