Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Násilník Kračuník údajne nedal úplatok za vybavenie vychádzky

Ľuboš Kračuník
Ľuboš Kračuník

BRATISLAVA - Sexuálny násilník Ľuboš Kračuník časté vychádzky z väznice vraj nedostal vďaka úplatku, ale len na základe dobrého správania. Podozrenia z korupcie sa nepotvrdili, informoval hovorca ministerstva spravodlivosti Peter Bubla.

Dvoch pracovníkov väznice však pre pochybenie pravdepodobne čaká disciplinárny trest, už skôr prišiel o miesto šéf väznice. Tridsaťdeväťročný Kračuník dostal začiatkom októbra trojdňovú vychádzku z väzenia v Prešove, kde si odpykával trest za znásilnenie. Do väznice sa včas nevrátil, na úteku ho chytili policajti. Predtým znásilnil školáčku a prepadol recepčnú hotela. Úrady začali jeho vychádzky preverovať.

"Generálne riaditeľstvo Zboru väzenskej a justičnej stráže situáciu preverovalo a korupcia nebola potvrdená," povedal Bubla. Pedagóg a vedúci zmeny však zrejme porušili služobné predpisy. Jeden z nich trestancovi umožnil časté vychádzky, druhý útek polícii ohlásil neskoro, za čo budú disciplinárne stíhaní. Pre tieto chyby pred viac ako týždňom ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) odvolala šéfa prešovskej väznice Tibora Sotáka.

Generálny riaditeľ väzníc Róbert Mudronček, ktorý umožnil preloženie Kračuníka z väznice s prísnejším režimom v Dubnici nad Váhom do otvoreného oddelenia v Prešove, však potrestaný nebude. Ministerka už skôr uviedla, že nepochybil. Mudronček podľa Bublu sprísnil pravidlá pre udeľovanie voľna, z ktorého sa vlani nevrátili ďalší traja väzni. Takúto odmenu za dobré správanie minulý rok udelili v 1084 prípadoch.

Tento počet zrejme klesne, keďže od konca minulého týždňa už nemôžu priepustky dostať ľudia, odsúdení za násilnú, mravnostnú alebo drogovú kriminalitu. Kračuník dostal tri mimoriadne voľná v priebehu piatich mesiacov, po novom bude medzi vychádzkami nutný odstup tri až šesť mesiacov podľa stupňa stráženia väzňa. Kračuníka po tom, čo sa z voľna včas nevrátil, potrestali 20 dňami na samotke. Z väznice by sa mal dostať v roku 2015.

Za výčiny na úteku mu však hrozí až 15-ročný trest, pričom môže byť obvinený aj pre samotný útek, za čo môže dostať ďalšie väzenie do piatich rokov. U Kračuníka pritom nejde o prvý prípad kontroverzného postupu pracovníkov väzníc. Strážcovia podľa údajov väzenskej správy väzňom napríklad pašovali mobilné telefóny či drogy. Vlani pre podozrenia z trestných činov preverovali 36 zamestnancov väzníc, najčastejšie pre zneužívanie právomocí verejného činiteľa.

V minulosti niekoľko pracovníkov väzníc aj odsúdili. V roku 2007 potrestali za úplatky trojročným väzením dozorcu z Ilavy, ktorý mal na starosti údajného šéfa mafie Mikuláša Černáka. Spolu s jeho vychovávateľom mu často nosili zásoby, pričom na balík majú väzni nárok len raz za tri mesiace. Pedagóg, odsúdený podmienečne, tiež Černákovi napísal dobrý posudok a umožnil mu polročný pobyt na slobode. Za branie úplatkov Špecializovaný trestný súd zase odsúdil na podmienečné tresty dvoch zamestnancov väzníc, ktorí tiež pašovali veci pre odsúdených.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu