Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Útek väzňa stál miesto šéfa väznice v Prešove

Ľuboš Kračuník
Ľuboš Kračuník

Za útek väzňa Ľuboša Kračuníka ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) odvolala šéfa prešovskej väznice Tibora Sotáka. Informovala o tom na dnešnom brífingu. Väzeň, ktorý na úteku znásilnil školáčku, sa von dostal v rámci mimoriadneho voľna, preto vedenie väzníc sprísni pravidlá na jeho udeľovanie. Kračuník bol na slobode napriek tomu, že trest mu mal vypršať až v roku 2015.

Ministerka šéfa väznice potrestala, keďže podľa nej vo väznici pochybili. "Intervaly udelenia osobného voľna nerešpektovali zásadu dlhodobosti, ktorá vyplýva zo zákona. Odsúdenému boli udelené tri mimoriadne voľná v priebehu ani nie piatich mesiacov," uviedla Žitňanská.
    
Kračuník sa do väznice nevrátil minulý týždeň. Na slobode údajne pod vplyvom alkoholu znásilnil 14-ročné dievča a prepadol recepčnú istého hotela. Polícia ho zadržala minulú stredu. Muž dostal voľno napriek tomu, že v minulosti už bol za viaceré znásilnenia odsúdený.
    
Po jeho úteku generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže Róbert Mudronček zakázal všetkým väzňom priepustky. Tie môže ako najvyššiu disciplinárnu odmenu dostať každý okrem ľudí v najprísnejšom stupni stráženia. Od konca týždňa však už zákaz prestane platiť. Mudronček totiž vydá nové pravidlá pre udeľovanie voľna. Priepustky už nebudú môcť dostať ľudia s poruchami osobnosti, povolenie bude závisieť aj od toho, aký trestný čin spáchali.
    
Recidivista Kračuník údajne psychicky chorý nie je. Násilnosti však vraj páchal pod vplyvom alkoholu. Odsúdený bol za tri znásilnenia. Naposledy podľa informácií ministerstva spravodlivosti dostal desať rokov a šesť mesiacov.
    
Tento rok nejde o prvý prípad úteku väzňa, dvaja ďalší muži sa nevrátili z práce. Oboch však neskôr dolapili. Štatistiky ministerstva spravodlivosti od roku 2004 ukazujú, že ročne sa do väznice nevrátilo v priemere päť odsúdených. Výnimkou bol rok 2005, keď ušli dvaja. Priamo z väzníc vraj neunikol nikto.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu