Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V riečke Duša uhynuli stovky kíl rýb, príčiny sú nejasné

Ilustračné foto
Ilustračné foto

MICHALOVCE - Telá uhynutých úhorov, sumcov, šťúk, či vzácnych jalcov tmavých nachádzajú pozdĺž toku riečky Duša medzi obcami Drahňov a Pozdišovce v okrese Michalovce. S podobnou situáciou sa miestni obyvatelia ešte nestretli. Príčiny sa vyšetrujú.

"Úhyn rýb sme zaznamenali už v piatok večer, predpokladali sme, že ide o niečo menšie. No v sobotu sa to prejavilo vo veľkom, pretože na úseku od obce Budkovce sme vyzbierali do vzdialenosti jedného kilometra asi 200 kg rýb," povedal predsedu mestskej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu Vladimír Šaffa.

Podľa jeho slov sa bude tok v týchto dňoch kvôli prípadnej potrebe ďalšieho zberu uhynutých jedincov naďalej monitorovať. "Zostali sme tým naozaj zaskočení, hlavne množstvom uhynutých jedincov. Prekvapil nás aj výskyt jalca tmavého, ktorého sme v našich revíroch zatiaľ nevideli, boli to pekné kusy vo veľkom množstve," poznamenal Šaffa. Dodal, že vzorky z vody a zozbieraných rýb zobrali pracovníci Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy v Michalovciach a polícia na expertízu.

Ako informoval Dušan Matanin z michalovskej polície, zatiaľ tento prípad evidujú ako priestupok voči ochrane životného prostredia. "Je možné, že sa po zistení ďalších informácií prekvalifikuje na trestný čin. K presnej škode a príčine znečistenia sa zatiaľ nedokážeme vyjadriť, oblasť sa naďalej monitoruje," uzavrel Matanin. Na revír medzi obcami Drahňov a Pozdišovce vydal rybársky zväz až do odvolania prísny zákaz lovu rýb a ich konzumácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu