Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Starosta Rusoviec Antoš do väzby nepôjde

Dušan Antoš
Dušan Antoš

BRATISLAVA - Starosta bratislavských Rusoviec Dušan Antoš a ďalší dvaja obvinení Ladislav B. a Boris V. nebudú stíhaní za podvodné prevody pozemkov v spomínanej mestskej časti väzobne.

Rozhodol o tom dnes najvyšší súd, ktorý zamietol sťažnosť prokurátora voči rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Ten v piatok 8. októbra rozhodol, že u Borisa V. dôvody väzby neexistujú a u ďalších dvoch ju nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka.

"Sťažnosť prokurátora nie je dôvodná," skonštatoval predseda trojčlenného senátu.

"Nie je dôvod na to, aby som bol väzobne stíhaný a chcem dokázať, že som nevinný," povedal starosta Dušan Antoš po tom, ako opustil pojednávaciu miestnosť. Trvá na tom, že pozemky kúpil legálne a niekto ho zneužil ako verejnú osobu. Jeho advokát Jaroslav Penc povedal, že vyvráti tvrdenia spoluobvineného Jozefa D., ktorý ako jediný usvedčuje starostu z profitovania na podvodných prevodoch pozemkov. "Tvrdí, že nebola zaplatená kúpna cena a išlo o fingovaný prevod, my máme čestné vyhlásenia ľudí, ktorí sa skladali na tie peniaze a požičali sa pánovi starostovi. Druhá časť kúpnej ceny sa riešila formou bankového úveru," povedal Penc. Na otázku koľko zaplatil Dušan Antoš za nadobudnuté pozemky, jeho obhajca odpovedal, že "zaplatil adekvátnu cenu pozemkov, ktoré sú zaťažené cudzími stavbami". Starosta Rusoviec v sobotu 9. októbra povedal, že za pozemky pod budovami, ktoré s manželkou vlastnil od roku 2003, zaplatil osem miliónov korún z hypotekárneho úveru.

Prokurátor trval na tom, že obvinení by mali byť stíhaní väzobne. Všetci sú podľa neho stíhaní za závažnú trestnú činnosť a návrh na väzbu treba vnímať aj v širšom kontexte stíhania iných trestných vecí. Povedal, že náhrada väzby je v zmysle trestného poriadku možná len za výnimočných okolností. Sudca Špecializovaného trestného súdu podľa neho za tieto okolnosti považuje to, že trestná činnosť obvinených je usvedčovaná len na základe jedného spoluobvineného. Prokurátor chcel, aby najvyšší súd rozhodnutie špecializovaného súdu zrušil a vzal trojicu obvinených do väzby.

O tom, že starosta Rusoviec Dušan A. a ďalší dvaja muži nebudú stíhaní väzobne, rozhodol špecializovaný súd 8. októbra. Súd uznal dôvodnosť trestného stíhania. "Obvinený B. V. zložil peňažnú záruku 50 tisíc eur v inej súvisiacej veci, dodržiava stanovené obmedzenia a tak v tejto veci nebolo možné konštatovať existenciu dôvodov väzby. U obvinených Dušana Antoša a L. B. sudca rozhodol o nahradení väzby dohľadom probačného a mediačného úradníka a uložil zákaz vzďaľovania sa z miesta pobytu," povedala vtedy hovorkyňa Špecilizovaného trestného súdu Katarína Kudjáková.

Obvineného Borisa V. sudca pre prípravné konanie nevzal do väzby, pretože 17. marca tohto roku bol prepustený z väzby, v ktorej bol pre podobnú trestnú činnosť podvodných prevodov. Uložené obmedzenia a povinnosti dodržiava. U obvinených starostu Dušana Antoša a Ladislava B. súd síce dôvody na väzbu videl, ale sudca špecializovaného súdu prijal ich písomný sľub, že sa nebudú vyhýbať trestnému konaniu. Zároveň im uložil obmedzenia, podľa ktorých nemôžu prevádzať nehnuteľnosti, ktoré vlastnia, či nemôžu opustiť miesto svojho pobytu na viac ako sedem dní.

V rámci tohto prípadu polícia obvinila 15 osôb, okrem starostu aj bývalého príslušníka SIS Michala H. Podľa policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka sú niektorí obvinení členovia jednej z odnoží bratislavskej zločineckej skupiny, takzvaných sýkorovcov. Podľa prokurátora úradu špeciálnej prokuratúry Alexandra Bírá podvodný prevod pozemkov v roku 2007 v Rusovciach rozbehol práve starosta mestskej časti, keď informoval ďalších páchateľov, medzi nimi pravdepodobne aj Michala H., o nevysporiadaných pozemkoch za 700 tisíc eur po zosnulom Rakúšanovi. Títo páchatelia potom mali poveriť ľudí, ktorí boli nižšie postavení v štruktúre obvinených, aby pomocou takzvaných hercov pozemky podvodom previedli. Starostov profit mal spočívať v tom, že neusporiadané pozemky, na ktorých realizoval svoje podnikateľské aktivity, boli prevedené na neho. Dušan Antoš tvrdí, že prípad je zmanipulovaný a keby vedel o podvodných prevodoch, pozemky by nekúpil. "Tá skupina, ktorá riešila pozemky a tak ďalej, tak všetko hodila na mňa, očiernila ma, že všetko som si objednal. To, čo je napísané v uznesení vyšetrovateľa, je podľa mňa totálna nepravda," povedal v sobotu 9. októbra Dušan Antoš. Údajní páchatelia, ktorým hrozí 12- až 20-ročné väzenie, sú obvinení zo zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, legalizácie príjmu z trestnej činnosti, podvodu a falšovania a pozmeňovania verejnej listiny.

Špecializovaný trestný súd by mal dnes rozhodnúť aj o návrhu prokurátora na vzatie do väzby bývalého príslušníka SIS Michala H. Podľa prokurátora existuje obava, že by mohol pre hrozbu vysokého trestu ujsť, mariť vyšetrovanie alebo pokračovať v trestnej činnosti. Obvinený Michal H. sa v pondelok 11. októbra po návrate zo zahraničia prihlásil na polícii. Vyšetrovateľ ho vypočul a potom zadržal.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu