Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zadržali starostu Rusoviec: Podvod za 700 tisíc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Polícia obvinila v utorok 15 ľudí z podvodu s pozemkami za 700 tisíc eur v okolí Bratislavy. Skupina je vraj súčasťou údajného gangu sýkorovcov. Novinárov o tom dnes informovali zástupcovia polície a prokuratúry. Medzi obvinenými je podľa médií aj starosta bratislavskej mestskej časti Rusovce Dušan Antoš a bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Michal Hrbáček.

Špeciálny prokurátor Alexander Bíró tvrdil, že obvinení sa zameriavali na podvodné prevody nehnuteľností od roku 2005. "Tento konkrétny prípad sa týka roku 2007 a sa týka prevodu nehnuteľnosti po jednom zosnulom Rakúšanovi," poznamenal. Podvodom bolo prevedených podľa neho 40 hektárov ornej pôdy a 40 árov v intraviláne. Médiá informovali, že pozemky sa nachádzali v Rusovciach.

Do podvodu obvinení vraj zapojili takzvaných hercov, ktorí vystupovali pred úradmi ako bezúhonní podnikatelia. "Na legalizácii pozemkov profitoval aj samotný starosta obce, ktorý svoje reštaurácie alebo podnikateľské aktivity prevádzkoval práve na týchto nevysporiadaných pozemkoch," tvrdil Bíró.

Skupina je okrem podvodu obvinená aj zo založenia a zosnovania zločineckej skupiny, legalizácie príjmov z trestnej činnosti a zo zločinu falšovania verejnej listiny. V prípade, že sa im dokáže vina, hrozí im odňatie slobody až do 20 rokov.

Polícia zatiaľ zadržala troch obvinených. "Čo sa týka ďalších obvinených, ktorých pobyt nie je známy, tam vyšetrovateľ prijal opatrenia za účelom ich zadržania," tvrdil Bíró.

Skupina bola podľa policajného prezidenta Jaroslava Spišiaka odnožou takzvaných sýkorovcov. "Mala za úlohu zabezpečiť finančné zdroje pre chod tejto organizácie týmto spôsobom," povedal Spišiak, podľa ktorého obvinení mali v štruktúre zločineckej organizácie významné postavenie.

Súčasný starosta Rusoviec Antoš sa vraj chcel uchádzať s podporou SDKÚ-DS v nadchádzajúcich komunálnych voľbách o znovuzvolenie do funkcie. Okrem Antoša je podozrivý aj Hrbáček. Ten bol v 90. rokoch tiež podozrivý z toho, že sa podieľal na únose syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča do cudziny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu