Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Starostu aj SIS-kára súdia v kauze bytovej mafie

Starosta Rusoviec Dušan Antoš
Starosta Rusoviec Dušan Antoš

BRATISLAVA - O väzbe pre bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby Michala H., ktorý figuruje medzi obvinenými v kauze pozemkovej mafie, bude dnes rozhodovať Špecializovaný trestný súd. V tejto súvislosti zadržali aj starostu Rusoviec Dušana Antoša. Ten dnes čaká na rozhodnutie najvyššieho súdu.

Michal H., ktorý je jedným z 15 obvinených za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a iné skutky, bol v čase vznesenia obvinenia v zahraničí. V pondelok sa dobrovoľne prihlásil na polícii.

Pretože podľa generálnej prokuratúry patrí v tejto trestnej veci v rámci zločineckej skupiny do kruhu významných páchateľov hierarchicky postavených na vyšších miestach, vyšetrovateľ ho zadržal. Úrad špeciálnej prokuratúry podal návrh na jeho vzatie do väzby.

V tejto trestnej veci bol zadržaný aj starosta Rusoviec Dušan Antoš. Ten bude vo štvrtok čakať na verdikt najvyššieho súdu o sťažnosti prokurátora proti rozhodnutiu Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici, ktorý väzbu nahradil dohľadom probačného a mediačného úradníka a uložil mu zákaz vzďaľovania sa z miesta pobytu.

Prípad, v ktorom sú zainteresovaní aj členovia jednej z bratislavských zločineckých skupín, tzv. sýkorovcov, sa stal v roku v 2007. Ide o podvodný prevod 40 hektárov ornej pôdy a 40 árov pozemkov v obci v okolí Bratislavy po zosnulom rakúskom občanovi v hodnote 700 tisíc eur.

"Starosta informoval spolupáchateľov, aby urobili prevod pozemku, ktorý nebolo možné spraviť v rámci legálneho postupu," uviedol pred týždňom prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Alexander Bíró. Prevod podľa neho zrealizovali cez tzv. biele kone, ktoré z prevodu profitovali podľa vopred určeného podielu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu