Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Parlament podporil presun právomocí medzi ministerstvami

Schôdza Národnej rady
Schôdza Národnej rady (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo dopravy získa právomoci v oblasti využívania peňazí z eurofondov, ale aj stavebníctva či cestovného ruchu na úkor ministerstiev pôdohospodárstva a hospodárstva. O obsadzovaní obchodných radcov v zahraničnom obchode zas má namiesto ministerstva hospodárstva rozhodovať ministerstvo zahraničných vecí.

Presun kompetencií odobrili dnes poslanci parlament, posúdi ich ešte prezident. Väčšina zmien sa má uskutočniť od novembra.

Nové kompetencie by malo dostať ministerstvo dopravy pod vedením Jána Figeľa (KDH). Predloha počíta s tým, že úrad bude okrem eurofondov, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu rozhodovať tiež o bytovej politike, poskytovaní štátnej prémie k stavebného sporeniu, stavebnej výrobe a poriadku či územnom plánovaní. Posilňovanie právomocí úradu už skôr kritizoval exminister dopravy Ľubomír Vážny (Smer-SD); riadenie už v súčasnosti náročného ministerstva bude podľa neho ešte ťažšie.

Právomoci v zahraničnom obchode získa ministerstvo zahraničných vecí, čo kritizoval exminister hospodárstva Ľubomír Jahnátek (Smer-SD). Novinkou tiež bude, že ministerstvo hospodárstva bude zastrešovať aj obchodovanie s vojenským materiálom, ktoré neúspešne požadoval ponechať ministerstvu obrany jeho bývalý šéf Jaroslav Baška (Smer-SD).

Norma počíta aj s posilnením kompetencií vicepremiéra pre menšiny Rudolfa Chmela (Most-Híd), do ktorého pôsobnosti by sa mala presunúť napríklad oblasť podpory kultúry národnostných menšín z ministerstva kultúry. Chmel by mal po novom spolupracovať s ministerstvom školstva aj na príprave koncepčných materiálov v oblasti národnostných škôl. Vicepremiér tiež získal novú možnosť vyjadrovať sa k televíznemu a rozhlasovému vysielaniu programov v jazykoch národnostných menšín.

Presunom kompetencií sa zmenia súčasné názvy troch úradov. Ministerstvo hospodárstva a výstavby zmení názov na ministerstvo hospodárstva. Ministerstvo dopravy, pôšt a telekomunikácii sa zas bude po novom volať ministerstvo dopravy, regionálneho rozvoja a cestovného ruchu. Ministerstvo kultúry a cestovného ruchu príde o dodatok "cestovný ruch".

Koaličné kvarteto pred časom v parlamente schválilo kompetenčný zákon, vďaka ktorému obnovilo ministerstvo životného prostredia, ktoré zrušila predchádzajúca vláda Roberta Fica (Smer-SD). Úrad bude fungovať od novembra.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu