Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rómsky splnomocnenec: Väčšia pomoc osadám prospeje celému štátu

Miroslav Pollák
Miroslav Pollák

BRATISLAVA - Rozsiahlejšia pomoc rómskym osadám môže zabrániť prípadným hospodárskym a spoločenským problémom, s ktorými by sa Slovensko v budúcnosti dokázalo len ťažko vysporiadať.

Čím neskôr krajina navýši zdroje na sociálnu prácu s mimoriadne chudobnými ľuďmi, tým väčšia suma bude potrebná. V rozhovore to povedal splnomocnenec vlády pre Rómov Miroslav Pollák. Nevedel však odhadnúť, koľko zdrojov nasmeruje do tejto oblasti súčasná vláda Ivety Radičovej (SDKÚ-DS).

Na Slovensku je viac než 600 osád a podľa skorších vyjadrení viacerých starostov sa ďalej rozrastajú. Ľudia v nich žijú neraz v nevyhovujúcich hygienických podmienkach a takmer všetci sú odkázaní na štátne sociálne dávky. Keďže doposiaľ sa žiadnej vláde nepodarilo razantnejšie vylepšiť systém vzdelávania detí z osád, nedostatočné vedomosti prispievajú k tomu, že sa v dospelosti nedokážu zamestnať a rovnako ako ich rodičia sa stávajú závislí na pomoci od štátu.

"My sme v tom všetci namočení," povedal o potrebe riešiť takzvanú rómsku problematiku Pollák. Bez zmeny doterajšej štátnej politiky podľa neho hrozí, že priepasť medzi väčšinovou populáciou a menšinou sa bude naďalej zväčšovať. "Raz nastane okamih, keď si s tým štát nebude vedieť poradiť, a to ani násilím," dodal. Situácia by podľa neho mohla vyústiť do konfliktu, ktorému čelili štáty bývalej Juhoslávie.

Jedným z riešení, prostredníctvom ktorých by štát mohol zastaviť rozširovanie osád, je vytváranie takzvaných komunitných centier, priblížil Pollák. Viacero centier existuje podľa neho už v súčasnosti, ale majú rôznu úroveň práce. Ich fungovanie by mal zjednotiť plánovaný zákon, ktorý by mal byť pripravený v budúcom roku, poznamenal splnomocnenec. Centrá by mohli dopoludnia plniť úlohu materských škôl, inokedy by v nich zase mohli dospelí získavať napríklad vedomosti potrebné pre organizovanie financií svojich domácností.

Presnejšie odhady, koľko peňazí bude na rozšírenie komunitných centier potrebných, Pollák zatiaľ odhadnúť nevedel. V teréne by však podľa neho mali pracovať tisícky ľudí. V minulosti pôsobilo v osadách asi šesť stovák terénnych pracovníkov a ich asistentov.

Pollák nastúpil do funkcie po tohtoročnej výmene vlády. Viaceré organizácie, ktoré o sebe tvrdia, že zastupujú Rómov, ho krátko po príchode do funkcie kritizovali a žiadali jeho odvolanie. Vyčítali mu okrem iného, že údajne neponúkol "systémové riešenia".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu