Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Vianočný príspevok pre bohatších dôchodcov sa zrejme mierne zníži

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vianočný príspevok pre dôchodcov s vyššími penziami sa oproti vlaňajšku zrejme mierne zníži. Kým vlani bola najnižšia dávka vo výške 49,80 eura, tento rok by mala byť 40,34 eura.

Vyplýva to z návrhu vládneho nariadenia zverejneného na internetovom portáli právnych predpisov. Vianočný príspevok spustila ako osobitnú štátnu dávku k mesačne vyplácaným penziám predchádzajúca vláda Roberta Fica (Smer-SD). Vani nariadenie určovalo tri rôzne úrovne príspevku v závislosti od výšky dôchodku, súčasný kabinet navrhuje osem rôznych súm dávky.

V minulom roku mali nárok na najvyšší vianočný príspevok ľudia s penziou vo výške do 20 percent z priemernej mzdy, a to 66,39 eura. Rovnakú sumu by v tomto roku mali dostať penzisti s dôchodkom do výšky 25 percent vlaňajšej priemernej mzdy, čiže 186,20 eura. Tí, čo poberajú najviac 40 percent z priemernej mzdy by mali získať maximálne 55,23 eura, zatiaľ čo vlani 58,09. Na dávku nebudú mať nárok ľudia s penziou nad 446,70 eura, vlani bol strop určený na 433,90 eura.

Vianočný príspevok si z verejných zdrojov vyžiada spolu asi 61 miliónov eur, podľa zverejneného materiálu však rozpočet ministerstva práce predpokladal výdavky na túto dávku vo výške až 66,7 milióna eur.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu