Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Na školské pomôcky môžu chudobné deti získať 33 eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na školské pomôcky prispieva štát každoročne desaťtisícom detí. Napríklad v druhom polroku predchádzajúceho školského roka dotácia pomohla takmer 81.000 školákom, o rok skôr približne 65.000 žiakom. Vyplynulo to zo štatistík ministerstva práce.

Viacerí riaditelia v snahe zabrániť poškodeniu alebo strate dotovaných pier, ceruziek či peračníkov však rozhodli, že ich žiaci môžu používať iba v škole. V opačnom prípade by vraj o ne po pár dňoch prišli.

Deti z chudobných rodín, ktoré navštevujú školu a prípravný ročník materskej školy, môžu získať 33,16 eura na školský rok. Dávka sa vypláca v dvoch platbách, na začiatku a v polovici školského roka. Nárok na ňu majú žiaci, ak príjem ich rodín v prepočte na jej členov neprekročí hodnotu životného minima. Na nezaopatrené dieťa je táto suma určená na 84,52 eura mesačne. Napríklad na nákup kompletnej výbavy pre prváka je podľa skôr zverejnených informácií potrebných viac než 100 eur.

Väčšina oslovených škôl nakupuje balíčky s perami, ceruzkami, gumami či peračníkom. "Máme zmluvného dodávateľa na učebné pomôcky, ktorý dokáže vyskladať balík pomôcok nevyhnutných pre prácu v škole," povedala ekonómka základnej školy v Batizovciach v okrese Poprad Adriana Jarabinská. Podobný systém využívajú v materskej škole vo Važci na Liptove či v základnej škole v Telgárte na Horehroní.

Zástupcovia škôl dotovanie školských pomôcok pre deti zo sociálne slabších rodín oceňujú. "Väčšina detí by v opačnom prípade nemala ani čím písať," zhodnotila zástupkyňa riaditeľky telgártskej školy Mária Lunterová. Potvrdila to aj Dáša Zubajová z važeckej materskej školy, hoci podľa nej aj tak deti po niekoľkých dňoch či týždňoch o väčšinu školských potrieb prídu. "Pomôcky sme dávali deťom domov, aby im ich rodičia odložili a mohli si kresliť doma, čo sa však neosvedčilo," poznamenala.

Na telgártskej základnej škole preto dávajú žiakom na základe skúseností z predchádzajúcich rokov perá či ceruzky priebežne počas celého roka. "Keby sme im pomôcky rozdali domov, tak by ich zničili a nepriniesli," tvrdila Lunterová. Upozornila, že v domácom prostredí by ich školáci nevyužívali na písanie či maľovanie. Rovnako to vyriešili aj na batizovskej základnej škole, kde poverení žiaci každé ráno rozdajú pomôcky svojim spolužiakom. "Stalo sa nám aj to, že sa nám nevrátili niektoré knihy. Jednoducho, skončili v peci," dodala Jarabinská. Pripomenula, že väčšinu školských povinností sa snažia učitelia vyriešiť s deťmi popoludní.

Ministerstvo práce zatiaľ neplánuje meniť výšku príspevku na školské pomôcky ani rozšíriť skupinu poberateľov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu