Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Podľa regulačnej rady chce ministerstvo ovládnuť ÚRSO

Ministerstvo hospodárstva
Ministerstvo hospodárstva

BRATISLAVA- Regulačná rada Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) obvinila ministerstvo hospodárstva a výstavby (MHV), že zmenou zákona chce ovládnuť nezávislý úrad. Rada, ktorá je odvolacím orgánom regulácie cien energií, nesúhlasí s jej navrhovaným zrušením. MHV sa bránilo tým, že zmeny majú odstrániť vraj dlhodobo protiprávny stav, keď šéf rady Jozef Holjenčík zároveň zastupuje predsedu ÚRSO. Navrhované úpravy normy sú podľa ministerstva dočasné.

Chystanú novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach dnes pred novinármi kritizovali zástupcovia regulačnej rady. "Úrad pre reguláciu sieťových odvetví sa má prostredníctvom dosadených predstaviteľov vedenia stať iba výkonným článkom ministerstva," vyhlásil Holjenčík.

MHV chce zrušiť šesťčlennú regulačnú radu, ktorá má právomoc navrhnúť vláde predsedu aj podpredsedu ÚRSO. Po zmene normy by kabinet obsadzoval pozíciu šéfa úradu priamo sám. "Mal by sa ním stať manažér z prostredia Slovenského plynárenského priemyslu, ktorý by v novej pozícii (...) schvaľoval návrhy cien, ktoré sám v záujme plynárenského monopolu pripravoval," tvrdil Holjenčík.

Minister hospodárstva a výstavby Juraj Miškov (SaS) pripravované kroky obhajoval tým, že Holjenčík nedokázal počas tri a pol roka vo funkcii šéfa regulačnej rady dosadiť na čelo úradu riadneho predsedu. Podľa znenia zákona, ktoré schválil bývalý kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD), nemôže byť tá istá osoba členom rady aj predsedom ÚRSO. Šéf rady však môže vykonávať pôsobnosť predsedu úradu do doby obsadenia tejto funkcie.

Do čela úradu rada nominovala ešte v júni 2007 Petra Čarakčieva, podpredsedom sa mal stať niekdajší šéf ÚRSO Karol Dvorák. Ficova vláda však oba materiály na rokovaní odložila. Miškov vraj v júli po nástupe na post ministra požiadal Holjenčíka, aby mu do konca augusta predložil nominácie na členov vedenia ÚRSO. Šéf regulačnej rady tak neurobil, minister sa preto rozhodol riešiť personálne otázky zmenou zákona. Zároveň pripustil, že podoba novely sa ešte po prípadných konzultáciách v koalícii môže meniť.

"Navrhované riešenie je dočasné," zdôraznil Miškov. V budúcnosti plánuje MHV opätovne zaviesť Radu pre reguláciu ÚRSO s osobitným postavením a so zmenenými kompetenciami. Ďalšia novela má byť súčasťou väčšieho balíka úprav legislatívy v energetike, ktorú ministerstvo plánuje predložiť na jeseň do parlamentu.

ÚRSO okrem iného posudzuje a schvaľuje návrhy dodávateľov energií na úpravu cenníkov pre domácností. Odvolania voči cenovým rozhodnutiam posudzuje regulačná rada, ktorej šéfuje Holjenčík. Na hlasovaní rady sa však v tomto prípade nezúčastňuje.

Regulačný úrad v súčasnosti posudzuje návrhy plynární SPP na úpravu cien plynu pre domácnosti aj pre odberateľov, ktorí surovinu používajú na výrobu tepla pre domácnosti. Štát ako väčšinový akcionár SPP nedávno súhlasil, aby podnik požiadal regulátora o zdraženie plynu pre ľudí od novembra o 7,5 percenta. Regulačný úrad ešte v polovici augusta oznámil, že v tomto roku nevidí dôvody na žiadne zvyšovanie cien plynu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu