Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Slovensko v konkurencieschopnosti na 60. mieste, lepší aj Vietnam

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Schopnosť Slovenska konkurovať iným krajinám sa výrazne prepadla. V tohtoročnom rebríčku globálnej konkurencieschopnosti Svetového ekonomického fóra spadlo na 60. miesto, čo je nižšie než úroveň Vietnamu alebo Azerbajdžanu. Vlani bolo Slovensko ešte na 47. priečke. Autori poukazujú okrem iného na vysokú mieru klientelizmu - v tomto ohľade je Slovensko spomedzi 139 hodnotených krajín druhé najhoršie.

Materiál hodnotil schopnosť krajín zabezpečiť vysokú úroveň prosperity pre svojich občanov. Experti sledovali fungovanie verejných inštitúcií, analyzovali hospodárske politiky či faktory, ktoré umožnia udržať hospodársky rast v strednodobom horizonte. Počet hodnotených krajín sa zvýšil o šesť z vlaňajších 133.

Správa o globálnej konkurencieschopnosti vychádza zo štatistických údajov a prieskumu medzi manažérmi. Ten prebiehal od februára do apríla tohto roku. Prieskum tak odráža situáciu v posledných mesiacoch vládnutia kabinetu Roberta Fica (Smer-SD). Práve klientelizmus či nedostatok transparentnosti vyčítali koalícii Smeru-SD, SNS a ĽS-HZDS jej kritici.

"Hlavnými bariérami, ktoré zhoršujú konkurencieschopnosť Slovenska, sú neefektívne fungujúce verejné inštitúcie, nízka miera inovácií, podpriemerná úroveň infraštruktúry, zaostávajúce školstvo, byrokracia, korupcia a reštriktívna pracovná legislatíva," uviedol šéf Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS) Róbert Kičina. Bývalej vláde vytkol negatívne zásahy do podnikateľského prostredia a nízku schopnosť odstraňovať bariéry podnikania. PAS je na Slovensku pre Svetové ekonomické fórum partnerskou inštitúciou.

Za výhody naopak autori rebríčka považujú otvorenosť k zahraničnému

vlastníctvu podnikov a investíciám, ale aj nízke riziko terorizmu alebo malé colné bariéry. Na čele rebríčka zostalo Švajčiarsko, na druhé miesto sa zo štvrtej priečky prepracovalo Švédsko. Tretí je naďalej Singapur a za ním nasledujú Spojené štáty. Lepšiu pozíciu ako Slovensko si drží Česko i Poľsko, najnovšie sa pred Slovensko dostalo aj susedné Maďarsko. Vietnam skončil o jednu priečku pred Slovenskom.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu