Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Lekári chcú viac peňazí, hrozí podľa nich kolaps systému!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Slovenskí zdravotníci žiadajú viac peňazí pre nemocnice či ambulancie aj od novej vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Ak sa kabinet v čase hospodárskej krízy rozhodne šetriť tiež v zdravotníctve, ľudia by sa vraj mali pripraviť na horšiu a ťažšie dostupnú zdravotnú starostlivosť, než je v súčasnosti.

Pred novinármi to dnes vyhlásili zástupcovia viacerých zdravotníckych organizácií. Lekári a zdravotné sestry upozorňujú na problémy slovenského zdravotníctva dlhodobo. Napriek tomu, že v predošlých rokoch zdroje na prácu nemocníc či lieky rástli, lôžkové zariadenia sa opakovane zadlžovali a nespokojné s odmeňovaním sú aj ambulancie.

Ak by štát v období razantného šetrenia pristúpil k zníženiu svojich odvodov za deti či dôchodcov, situácia by sa podľa zdravotníkov ešte výraznejšie zhoršila.

"Prognóza z môjho pohľadu je zhoršenie dostupnosti zdravotnej starostlivosti a zníženie kvality zdravotnej starostlivosti," načrtol možný vývoj v budúcom roku prezident Slovenskej lekárskej komory Milan Dragula. Zdravotníci preto žiadajú, aby štát zvýšil v roku 2011 platby za poistencov štátu zo 4,78 na päť percent z priemernej mzdy. Ani to však podľa zástupcov lekárov a sestier v budúcnosti nebude stačiť.

Pacienti zrejme budú musieť v hotovosti uhrádzať za viac zákrokov, než v súčasnosti, odhadli zdravotníci. Slovensko bude podľa odhadov čeliť v tomto roku mimoriadne vysokému schodku verejných financií, a vláda preto na budúci pripravuje razantné šetrenie. Ministerstvo financií už skôr navrhlo, aby sa zdroje ministerstva zdravotníctva, ktoré tvoria zhruba tretinu zo všetkých peňazí v slovenskom zdravotníctve, znížili asi o 14 percent.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu