Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Analytici: Plán znižovania schodku si môže vyžiadať ďalšie zmeny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Plán vládnej koalície znížiť do roku 2013 deficit verejných financií pod tri percentá výkonu ekonomiky si môže vyžiadať ďalšie ozdravné opatrenia. Upozornili na to viacerí oslovení analytici.

Koalícia sa už dohodla na zmenách, ktoré majú prispieť k znižovaniu verejného schodku. Nárast sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH) na 20 percent zo súčasných 19 percent zrýchli podľa ekonómov infláciu o približne pol percentuálneho bodu.

Plán koalície počíta so znížením verejného schodku v budúcom roku o 1,7 miliardy eur; mal by tak dosiahnuť 4,9 percenta hrubého domáceho produktu (HDP) z tohtoročných očakávaných približne osem percent výkonu hospodárstva. Úspory na výdavkoch štátu majú priniesť v budúcom roku vyše 900 miliónov eur, ďalšími stovkami miliónov by mali prispieť vyššie príjmy rozpočtu.

"Plán skresať deficit pod päť percent HDP na budúci rok je veľmi ambiciózny," myslí si analytička Slovenskej sporiteľne Mária Valachyová. V budúcnosti ešte asi budú potrebné ďalšie kroky na zníženie deficitu pod tri percentá výkonu hospodárstva, i keď už asi nie v takom veľkom rozsahu, doplnila.

Analytici upozornili na stále neistý výhľad rastu hospodárstva, ktoré vlani negatívne zasiahla hospodárska kríza. "Navrhované zmeny by s pomocou rastúcej ekonomiky mohli zvrátiť trend súčasného deficitu a priblížiť sa plánom pre nasledujúce roky," poznamenal analytik UniCredit Bank Dávid Dereník. Zároveň poukázal na riziko, že snaha krajín o zlepšovanie kondície verejných financií môže viesť prostredníctvom nižšieho zahraničného dopytu k pomalšiemu rastu slovenského HDP. Opatrenia, ktoré chystá koalícia, by tak podľa Dereníka nemuseli byť poslednými.

Vládna koalícia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd sa dohodla okrem iného na dočasnom zvýšení sadzby DPH, vyššia má byť spotrebná daň z liehu, piva, či tabaku. Rušiť sa budú viaceré výnimky pri zdaňovaní príjmov. Ministerstvo financií predbežne predpokladá, že pripravované zmeny v nastavení dane z príjmov, DPH, spotrebných daní a nedaňových príjmov napomôžu do roku 2014 skresať verejný schodok každoročne o 0,9 percenta HDP.

Vyššia sadzba DPH sa podľa analytikov nepremietne do cien všetkých tovarov, podľa Valachyovej však pomerne rýchlo a efektívne zvýši príjmy rozpočtu. Ekonómovia predpokladajú, že vyššia DPH zdvihne najviac ceny v sektoroch s nižšou konkurenciou. Viac by tak podľa analytika Tatra banky Juraja Valachyho mohli stúpnuť napríklad ceny energií ako ceny potravín či spotrebného tovaru.

Predstavitelia koalície vinili z nutnosti zvýšiť DPH predchádzajúcu vládu premiéra Roberta Fica (Smer-SD), ktorá podľa nich nesie zodpovednosť za zhoršenie stavu verejných financií. Fico dnes pred novinármi odmietol argumenty o tom, že vyššia DPH sa neprejaví v cenách. "Bude zdražovanie (...), zdaňovať spotrebu, to je to najhoršie pravicové riešenie," tvrdil predseda strany Smer-SD.

Ministerstvo financií dnes zverejnilo aj prepočty k očakávanému nárastu nedaňových príjmov rozpočtu. Zvýšiť by sa napríklad mala cena ročnej diaľničnej nálepky pre osobné autá na 50 eur zo súčasných 36,5 eura. Úrad tiež počíta s desiatkami miliónov eur z predaja emisií oxidu uhličitého, či poplatkov do Národného jadrového fondu.

Predbežný prehľad predpokladaných daňových zmien v rámci záchranného balíčka (v miliónoch eur):
    

Rok 2011 2012 2013 2014
Daň z príjmov 78,9 142,6 157,6 149,9
DPH 185,5 196,3 209,3 224,2
Spotrebné dane 134,3 163,3 182,4 197,0
Nedaňové príjmy 199,1 201,0 203,3 205,7
Spolu (pct z HDP) 597,8 (0,9) 703,2 (0,9) 752,5 (0,9) 776,8 (0,9)
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu