Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Do obcí zasiahnutých povodňami nasmeroval ZMOS tisíce eur

Ilustračné Foto
Ilustračné Foto

BRATISLLAVA - Tisíce eur nasmerovalo Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) do sídiel, ktoré zasiahli tohtoročné ničivé povodne. ZMOS rozdelil dar vo výške 250.000 eur od Nadácie Slovenskej sporiteľne, ďalších zhruba 412.000 eur poslali prispievatelia do Fondu solidarity združenia.

Informoval o tom výkonný podpredseda ZMOS Milan Muška. Tieto peniaze však nebudú stačiť na opravy všetkých škôd, pretože voda zničila nielen obciam majetok za približne 700 miliónov eur.

Z daru 250.000 eur podporil ZMOS podľa Mušku 71 miest a obcí. Napríklad 20.000 eur získala zosuvmi pôdy zasiahnutá Nižná Myšľa. V obci asi desať kilometrov vzdialenej od Košíc poškodili odtrhnuté svahy približne štyridsať domov, viac než polovicu z nich nariadili statici zbúrať. Peniaze od združenia miest by mali byť použité na obnovu ciest či kanalizácie.

Na obnovu futbalového areálu získala 3000 eur aj obec Hul v okrese Nové Zámky v juhozápadnej časti Slovenska. Hul zasiahla prívalová vlna, ktorá sa počas júnový povodní vyskytla aj v ďalších sídlach a neskôr v auguste ničila majetok v okresoch Prievidza, Turčianske Teplice či Žiar nad Hronom v strede krajiny. Zvyčajne niekoľko centimetrov hlboký Bešiansky potok sa zmenil na dravú rieku, zhruba trojmetrová vlna zasiahla areál vyhľadávaného termálneho kúpaliska v Podhájskej a nižšie po prúde vyhnala v Hule z domovov asi 150 ľudí.

Peňažný príspevok 6000 eur získala taktiež obec Ľutina neďaleko východoslovenského Sabinova. Voda v dedine spôsobila podľa skorších informácií na majetku samosprávy škodu za zhruba 500.000 eur.

Vláda vyčlenila z peňazí štátu na pomoc ľuďom v záplavami postihnutých oblastiach milióny eur. Obciam by mala preplatiť aj náklady na záchranné práce počas povodní, na mnohých miestach napríklad uvoľňovala korytá ťažká technika. Slovensko by chcelo taktiež získať prostriedky zo zdrojov Európskej únie, ničivé povodne však zasiahli tento rok aj ďalšie krajiny, ako Poľsko, Česko či Rumunsko.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu