Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Radičová avizovala plán na zníženie verejného schodku

Premiérka Iveta Radičová
Premiérka Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Konečný plán znižovania schodku verejných financií zverejnia štyri stredopravé strany dnes. Vyhlásila to premiérka Iveta Radičová (SDKÚ-DS) pred rokovaním koaličnej rady, ktorého začiatok si jej zástupcovia naplánovali na 16:00. Koalícia chce na budúci rok znížiť verejný deficit o 1,7 miliardy eur, väčšinu z tejto sumy plánuje ušetriť na výdavkoch štátu, no chce taktiež zvýšiť jeho príjmy.

"Po dnešnej pracovnej skupine je už zrejmé, že koaličná rada dnes uzavrie všetky tri piliere konsolidácie verejných financií," povedala Radičová. Dohoda by mala podľa nej padnúť do 18:00.

Premiérka už skôr vyhlásila, že posúdiť sporné zámery na obohatenie štátnej pokladnice dostala za úlohu odborná komisia. Členovia koalície mali totiž rozdielny názor na možnosť zvýšiť sadzbu dane z pridanej hodnoty (DPH). V súčasnosti sú ceny tovarov a služieb zaťažene 19-percentnou DPH. Rast sadzby dane odmietala SaS, jej predseda Richard Sulík sa k téme pred rokovaním koaličných partnerov nevyjadril.

Radičová po poslednom rokovaní koaličnej rady oznámila, že vo výdavkoch chce zoškrtať minimálne 900 miliónov eur, a to najmä znížením miezd ústavných činiteľov či zefektívnením verejného obstarávania. Približne 800 miliónov eur by do rozpočtu mali priniesť vyššie príjmy. Pôvodné návrhy počítali aj so zvýšením odvodového zaťaženia, neskôr ho však Radičová odmietla. Stredopravé strany sa už skôr dohodli na rušení viacerých výnimiek pri zdaňovaní príjmov.

Tento rok deficit podľa ministra financií Ivana Mikloša (SDKÚ-DS) dosiahne 7,8 percenta HDP oproti predchádzajúcemu odhadu 6,98 percenta výkonu hospodárstva. Budúci rok by mal však klesnúť na 4,9 percenta výkonu ekonomiky.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu