Nedeľa9. jún 2024, meniny má Stanislava, zajtra Margaréta, Gréta

Ján Gajdoš novým šéfom úradu, ktorý dohliada na práva pacientov

Ján Gajdoš
Ján Gajdoš (Zdroj: SITA)

KOŠICE - Vláda premiérky Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) dnes vymenila šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Na miesto Richarda Demoviča, ktorý sa na post dostal počas pôsobenia predchádzajúceho kabinetu, vymenovala Jána Gajdoša.

Demovič tvrdil, že na jeho odvolanie nebol dôvod a vláda podľa neho nenapĺňa vyhlásenia, že chce väčšiu nezávislosť úradu. Tú by podľa neho mohol zabezpečovať napríklad aj nominant súčasnej opozície vo funkcii predsedu. Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vznikol v období reforiem niekdajšieho ministra zdravotníctva Rudolfa Zajaca v roku 2004.

Ľudia sa naň môžu obrátiť, ak sú napríklad nespokojní so svojou liečbou zo strany zdravotníkov. Úrad taktiež dohliada na zdravotné poisťovne, ktoré rozdeľujú väčšinu peňazí v slovenskom zdravotníctve. Autori návrhu jednoznačný dôvod na Demovičovo odvolanie neuviedli.

"Odvolanie (...) sa navrhuje vzhľadom na výsledky činnosti úradu s prihliadnutím na súčasný stav v zdravotníctve a zodpovednosť vlády za zdravotný stav obyvateľstva Slovenskej republiky," píše sa v materiáli. Gajdoš sa do čela úradu vráti zhruba po tri a pol roku. Jeho predsedom bol od apríla 2005 do januára 2007, keď ho odvolal kabinet Roberta Fica (Smer-SD).

Demovič ešte vo štvrtok poukázal na to, že súčasná vláda využíva pri jeho odvolávaní úpravu zákona, ktorú schválila predchádzajúca vládna koalícia. Kabinet mohol pred zmenou pravidiel predsedu úradu odvolať len ak porušil zákon alebo sa stal nespôsobilým. Súčasná úprava umožňuje vymeniť šéfa ÚDZS kedykoľvek.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu