Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kováč dúfa, že vláda bez Mečiara zruší jeho amnestie

Michal Kováč
Michal Kováč (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Exprezident Michal Kováč dúfa, že sa súčasnej vláde podarí zrušiť amnestie, ktoré bránia vyšetreniu únosu jeho syna spred 15 rokov. Dôvodom podľa neho môže byť, že predseda ĽS-HZDS Vladimír Mečiar stratil vplyv na vysokú politiku.

Kováč v rozhovore tiež povedal, že Mečiar by mal byť v súvislosti s únosom stíhaný. Na zrušenie amnestií, vydaných Mečiarom, však súčasná koalícia potrebuje podporu aspoň časti poslancov opozičného Smeru-SD.

"V našej krajine sa to považuje za niečo, čo predchádzajúce vlády nedokázali spravodlivo vyriešiť a nedokázali to preto, lebo v politike zostával naďalej pán Mečiar," povedal Kováč. Amnestie na vyšetrovanie únosu, z ktorého bola podozrivá tajná služba, vydal vtedajší premiér Mečiar v postavení zastupujúceho prezidenta po tom, čo sa Kováčovi skončilo funkčné obdobie. Jeden zo svedkov v prípade pritom niekdajšieho trojnásobného premiéra označil za ideového vodcu únosu. "On amnestoval tým pádom seba," tvrdil Kováč.

Michala Kováča mladšieho uniesli v posledný augustový deň roku 1995 za Mečiarovej vlády. Mladého podnikateľa podľa vyšetrovateľov zbili, opili a zavliekli do Rakúska členovia Slovenskej informačnej služby, vedenej Ivanom Lexom. Tá vraj chcela prezidenta zdiskreditovať, pretože ostro kritizoval Mečiarovu vládu. Na Kováča mladšieho bol v tom čase v zahraničí vydaný zatykač, rakúsky súd ho však nemeckej prokuratúre nevydal a vrátili ho domov.

Niektorí poslanci v minulosti niekoľkokrát navrhovali zrušenie Mečiarových amnestií. Návrh však nezískal potrebných 90 hlasov, čo je trojpätinová väčšina parlamentu. Súčasná koalícia má v Národnej rade 79 kresiel, zrušenie amnestií presadzuje KDH. Opozičný Smer-SD už svojho bývalého koaličného partnera ĽS-HZDS pre amnestie kritizoval, za ich zrušenie však nehlasoval. Mečiar od júnových volieb v parlamente chýba, jeho strana nezdolala päťpercentnú hranicu zvoliteľnosti. "Nesie zodpovednosť za únos môjho syna," tvrdí Kováč. "Mal by byť stíhaný, áno. Síce oneskorene, ale mal by byť," dodal.

Ani po 15 rokoch podľa Kováča nie je neskoro na otvorenie prípadu. "Nikdy nie je neskoro, keď ide o presadenie spravodlivosti," poznamenal. Vo všeobecnosti však prípady, ktoré sa na Slovensku vlečú roky, často nekončia potrestaním vinníka. Svedkovia totiž na okolnosti zabúdajú. V kauze únosu Kováča mladšieho tiež chýba jeden z hlavných svedkov. Niekdajší druhý muž Lexovej tajnej služby Jaroslav Svěchota, ktorý sa k účasti na únose aj priznal a za ideového vodcu označil Mečiara, zomrel v novembri 2004. Vypovedať by mohol napríklad niekdajší člen tajnej služby Oskar Fegyveres, jeden z údajných únoscov, podľa ktorého za akciou stála SIS. Dlhé roky sa skrýval pre obavy o život.

Mečiarova strana amnestie obhajuje. Nedávno informovala, že jej predseda ich udelil preto, lebo už pred tým Michal Kováč amnestiou omilostil vlastného syna. V decembri 1997 udelil milosť aktérom aféry Technopol, pre ktorú bol na Kováča mladšieho vydaný medzinárodný zatykač. Kováč namietal, že amnestiu udelil, lebo jeho syn by bol za jeden skutok stíhaný v dvoch krajinách, Nemecku i na Slovensku.

Stíhanie Michala Kováča mladšieho vo februári 2000 bavorský súd zastavil pre nedostatok dôkazov. Exprezidentov syn odvtedy pôsobí v diplomacii. V Austrálii je zástupcom slovenského veľvyslanca, s médiami nekomunikuje.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu