Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Ministerstvo nevie, čo s dlhmi nemocníc, ktoré mení na akciovky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva chce štátne nemocnice zmeniť na akciové spoločnosti, no jeho predstavitelia zatiaľ nevedia, ako sa štát vyrovná s existujúcimi dlhmi zdravotníckych zariadení. Vyplýva to z informácií, ktoré ministerstvo poskytlo.

Po úprave by pri tom mohli zadĺžené nemocnice čeliť konkurzom. Hoci so vznikom akciových spoločností počíta od roku 2012 nedávno predstavený návrh zákona, podrobnejšie informácie chýbajú aj nemocničným riaditeľom. O zmene štátnych nemocníc na akciové spoločnosti sa na Slovensku diskutuje už niekoľko rokov. Podporovatelia takzvanej transformácie vidia v akciových spoločnostiach záruku toho, že zdravotnícke zariadenia už nebudú hospodáriť so stratou.

Oponenti opakovane namietali, že zmena by mohla viesť k zániku viacerých nemocníc, pretože ich náklady sú objektívne vyššie než príjmy. Medzi najohrozenejšie patrili v minulosti nemocnice v Bratislave, Banskej Bystrici či Košiciach - teda najväčšie slovenské zdravotnícke zariadenia.

"Detaily transformácie nemocníc budú ešte predmetom analýz a rokovaní," reagovalo ministerstvo na otázky o zadlžení nemocníc. Cieľom zmeny je podľa hovorkyne Zuzany Čižmárikovej snaha brániť ďalšej tvorbe dlhov. Nemocnice totiž napriek postupnému nárastu príjmov a dvom vlnám oddlženia v dvoch predošlých volebných obdobiach čelili na konci vlaňajška dlhu vo výške viac než 193 miliónov eur, z toho na nemocnice v správe ministerstva zdravotníctva pripadalo 115 miliónov eur.

Celoročný príjem všetkých nemocníc na Slovensku z verejného poistenia bol vlani na úrovni 950 miliónov eur, čo bola viac než štvrtina zo všetkých peňazí, ktoré prerozdelili zdravotné poisťovne. Niekdajšia vláda Mikuláša Dzurindu (SDKÚ-DS) nasmerovala na oddlženie zdravotníctva v prepočte konverzným kurzom približne 660 miliónov eur, nasledujúci kabinet Roberta Fica (Smer-SD) poskytol nemocniciam pôžičku na úhradu starších dlhov vo výške 140 miliónov eur.

Podrobnejšie informácie o tom, ako by sa zo zadĺžených nemocníc mohli stať akciové spoločnosti s vyrovnaným hospodárením, nemal napríklad ani riaditeľ trenčianskej fakultnej nemocnice Rudolf Lintner. Očakáva, že ak vládna koalícia presadí zmenu zdravotníckych zariadení na akciové spoločnosti, vysporiada sa aj s existujúcimi dlžobami.

"Bude to veľmi náročné," zhrnul plán zmeniť štátne nemocnice na akciové spoločnosti prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko. Asociácia zastupuje menšie zariadenia, ktoré v minulosti kritizovali, že štátne nemocnice boli údajne zvýhodnené napríklad pri poskytovaní štátnej pôžičky na úhradu starších dlhov. Podľa Petka by sa manažmenty štátnych nemocníc v budúcnosti mali vyrovnať s povinnosťou hospodáriť bez straty.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu