Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Minister odvolal šéfa nemocnice na Kramároch Vaďuru

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik

BRATISLAVA - Ministerstvo zdravotníctva rokuje o zastavení predaja pozemkov v lukratívnej bratislavskej časti Kramáre, ktoré pred parlamentnými voľbami predala Univerzitná nemocnica Bratislava údajne za zlomok ceny.

Minister zdravotníctva Ivan Uhliarik (KDH) pre podozrenie o nevýhodnosti obchodu odvolal aj šéfa zariadenia Miroslava Vaďuru. Informovala o tom dnes hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. Za obchod vraj zodpovedali nominanti Smeru-SD, ktorý po voľbách skončil v opozícii.
    
Ministerská kontrola nezistila, že by vedenie nemocnice pri predaji pozemkov vrátane pristávacej plochy pre vrtuľníky porušilo zákon o správe majetku štátu. "Vzhľadom na to, že niektoré skutočnosti vnášajú pochybnosť o výhodnosti predaja, minister zdravotníctva k dnešnému dňu odvolal z funkcie riaditeľa Vaďuru," uviedla Čižmáriková vo vyhlásení. Univerzitnú nemocnicu Bratislava dočasne povedie jej námestníčka Marta Hájková. Vaďuru do funkcie vymenoval bývalý minister zdravotníctva Richard Raši (Smer-SD).
    
Vedenie nemocnice podľa týždenníka Plus 7 dní predalo necelých 70.000 metrov štvorcových v širšom centre Bratislavy za 5,72 milióna eur, čo po prepočte vychádza na 84 eur za meter štvorcový. Podobný pozemok v tejto časti vraj vyjde na 470 až 590 eur za meter štvorcový. Do výberového konania sa podľa týždenníka prihlásil jediný záujemca, a to spoločnosť Pozemky Kramáre. Účastníci sporného obchodu podpísali kúpno-predajnú zmluvu v apríli. Dodatok, ktorý muselo schváliť aj ministerstvo financií, údajne podpísal riaditeľ nemocnice Vaďura a konatelia firmy deň pred parlamentnými voľbami. Ministerstvo financií vraj odobrilo prevod pozemkov takmer dva týždne po voľbách.
    
Hovorkyňa nemocnice Rút Geržová už skôr napadla tvrdenia týždenníka o nevýhodnosti obchodu. Upozornila tiež, že kúpno-predajná zmluva nie je ešte právoplatná. Podľa Geržovej dokonca hrozilo, že kupujúci od zmluvy odstúpi.
    
Stredopravá vláda pokračovala v personálnych výmenách aj na ďalších úradoch. Minister práce Jozef Mihál (SaS) odvolal generálneho riaditeľa Národného inšpektorátu práce Andreja Gmittera a riaditeľa Centra vzdelávania ministerstva Ivana Bernátka. Už skôr žiadal aj odchod šéfa Sociálnej poisťovne Dušana Muňka, ktorý to však na odporúčanie domovskej strany Smer-SD odmietol. Mihál zvažuje návrh na odvolanie alebo zmenu zákona.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu