Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Firmy mali sľubovať za províziu úspech projektov na eurofondy

Ministerstvo hospodárstva
Ministerstvo hospodárstva

BRATISLAVA - Na ministerstvo hospodárstva a výstavby sa obrátili dve spoločnosti, ktorým vraj zástupcovia viacerých firiem ponúkali, že im za províziu zabezpečia úspech projektov financovaných z peňazí Európskej únie. Odvolávať sa pritom mali na svoje prepojenie na štátneho tajomníka ministerstva. Novinárov o tom informovali predstavitelia ministerstva, ktoré chce podať v tejto súvislosti trestné oznámenie.

"Máme pocit, že ide o nejakú snahu vypaľovať podnikateľské subjekty v našom mene, od čoho sa samozrejme dištancujeme," povedal štátny tajomník ministerstva Martin Chren. "Vyzývame každého, kto bol takto oslovený, aby sa okamžite prihlásil a informoval orgány činné v trestnom konaní," dodal.

Ministerstvo zatiaľ dostalo podnet od dvoch rôznych žiadateľov, ktorí podali v rámci jednej z výziev projekty na Slovenskú inovačnú a energetická agentúru. Provízie vo výške 15 a 12,5 percenta z hodnoty projektu od nich údajne žiadali zástupcovia dvoch firiem z Bratislavy a jednej spoločnosti z Košíc. Ministerstvo podľa Chrena skontroluje, či niektoré projekty neboli v minulosti vylúčené neopodstatnene.

Boj proti korupcii je súčasťou programového vyhlásenia vlády Ivety Radičovej (SDKÚ-DS). Miera úplatkárstva na slovenských úradoch je v podnikateľskom prostredí často kritizovanou oblasťou.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu