Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MO malo dať pred voľbami na staré vrtuľníky 57 miliónov!

Ministerstvo obrany
Ministerstvo obrany

BRATISLLAVA - Ministerstvo obrany pred júnovými parlamentnými voľbami podpísalo zmluvy za 57 miliónov eur na modernizáciu desiatich vrtuľníkov, ktorým sa onedlho končí životnosť.

Tvrdí to týždenník Plus 7 dní vo svojom najnovšom vydaní. Dve zmluvy ministerstvo ešte pod vedením Jaroslava Bašku (Smer-SD) uzavrelo s Leteckými opravovňami Trenčín a s firmou S.M.S., ktorá je údajne blízka v súčasnosti opozičnému Smeru-SD.

Životnosť dvadsaťročných vrtuľníkov Mi-17 sa končí údajne v rokoch 2011 až 2014. Projekt zabudovania nových prístrojov sa má zavŕšiť o štyri roky, teda v čase, keď už všetkým vrtuľníkom skončí povolenie na lietanie.

Úrad pre investície a akvizície, ktorý zmluvu pripravoval, chce podľa týždenníka o predĺžení funkčnosti strojov s ich výrobcom rokovať. Či však výrobca životnosť vrtuľníkov predĺži, zatiaľ nie je isté. Vojenský letecký inžinier, ktorý chcel zostať v anonymite, pre Plus 7 dní povedal, že je na výrobcovi, ako rozhodne. Životnosť pri týchto vrtuľníkoch sa môže podľa neho predĺžiť len na pár rokov. "Obvykle povolia lietať ešte ďalšie tri až päť rokov, lebo už raz im životnosť predlžovali. Niektoré stroje majú dokonca už 27 rokov, hoci pôvodná životnosť je 20 rokov," dodal odborník.

Týždenník upozornil, že faktúra za modernizáciu strojov môže byť oveľa vyššia, keďže v sume nie sú zahrnuté náklady na predĺženie životnosti a za nové motory.

Modernizované stroje by mali slúžiť v Afganistane. Ich súčasťou má byť vraj aj špeciálny bojový systém ANVIS/HUD, ktorý premieta letové údaje pilotovi pred oči na displej zabudovaný v prilbe. Tento drahý systém však podľa týždenníka dopravný vrtuľník Mi-17 v Afganistane nepotrebuje. Niekoľko podobných strojov modernizovalo aj Česko. Týždenník však zdôraznil, že ich rok výroby je 2005. Navyše nemajú systém HUD.

Ministerstvo obrany sa podľa zmlúv zaviazalo, že prácu pre neho vykonajú Letecké opravovne a prístroje mu zadováži firma S.M.S. Tá by mala podľa týždenníka získať z 57-miliónového balíka 30 miliónov eur. Vo firme pracoval v minulosti údajne Bedřich Heger, ktorý v roku 2001 daroval Smeru-SD 236.000 Sk (7833,76 eura), tvrdil Plus 7 dní. Heger je navyše aj spolužiak Ľudovíta Mikušku, ktorý ako národný veliteľ pre vyzbrojovanie rozhoduje o všetkých zákazkách.

Spolumajiteľom S.M.S. je aj Dušan Herda. Spoločnosť dodáva na Slovensko výrobky izraelskej firmy Elbit. Elbit pritom počas bývalej vlády Roberta Fica (Smer-SD) dodal vysielačky Tadiran za najmenej 18 miliónov eur, uviedol týždenník.

Exminister Baška uzavreté zmluvy obhajoval. Slovensko podľa neho nemalo peniaze na nákup nových vrtuľníkov a stroje potrebuje, keďže mu to vyplýva z medzinárodných záväzkov.

Ministri bývalej vlády premiéra Roberta Fica (Smer-SD) uzatvorili viaceré kontroverzné zmluvy. Známa je napríklad zákazka, ktorú dohodlo ministerstvo školstva na pripojenie škôl na internet za 37,7 milióna eur s firmou Slovak Telekom. Nové vedenie oznámilo, že firma je ochotná uzavretú zmluvu otvoriť a upraviť ju podľa požiadaviek súčasných predstaviteľov úradu. Viaceré sporné zmluvy boli podpísané napríklad aj na ministerstve kultúry.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu