Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Galko zistil na ministerstve nehospodárne nákupy

Ľubomír Galko
Ľubomír Galko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Na ministerstve obrany po preverení niektorých zmlúv zistilo nové vedenie nehospodárne vynaloženie peňazí na niektoré nákupy.

„Tu je jeden zásadný problém, a to je problém, ktorý sa týka utajovania niektorých nákupov, súvisiacich s vojenským materiálom," uviedol na tlačovej besede minister obrany Ľubomír Galko a dodal, že „je vysoké podozrenie, že boli uskutočnené nákupy materiálu, ktorý bol prehlásený za vojenský materiál v rozpore s platnými predpismi.“ Následkom tohto postupu bolo nakupovanie tohto materiálu utajovaným spôsobom a priamym zadaním. „Tým tam prišlo k zvýšeniu cien, ktoré mohli byť v prípade, že by sa nakupovalo v zmysle zákona, výrazne nižšie,“ myslí si Galko.

Evidujú aj ďalšie prípady, napríklad nákup výpočtovej techniky. Pri ňom bola dohodnutá rámcová zmluva v roku 2008, podľa ktorej sa táto technika v nasledujúcom období bude kupovať za ceny, ktoré budú zohľadňovať reálnu situáciu na trhu. „Napriek tomu v prvej polovici roku 2010 sa nakúpila výpočtová technika za ceny, ktoré boli v roku 2008," konštatoval Galko. Podľa neho sa tieto veci dali nakúpiť za ceny o desiatky percent nižšie, čo sa dá zistiť porovnaním na internete.

Ďalším príkladom je nakupovanie na základe požiadaviek z útvarov. Podľa Galka útvary definovali, čo potrebujú, ale niekedy im kúpili to, čo požiadavky ďaleko prevyšovalo. Ako príklad uviedol nákup notebookov, ktoré podľa neho kúpili zbytočne drahšie.

Galko plánuje razantné systémové opatrenia, chce racionálnejšie a efektívnejšie využívať rezortné peňažné zdroje. Podľa neho zaručia väčšiu hospodárnosť a vysokú mieru transparentnosti. "Transparentnosť a otvorenosť činnosti rezortu nechápeme len v úzkom ekonomickom rámci, ale aj v posilňovaní dialógu s verejnosťou," dodal Galko. Nový minister obrany pri predstavovaní rezortnej kapitoly programového vyhlásenia vlády zdôraznil, že je rozhodnutý otvoriť dvere rezortu obrany verejnosti aj širšej bezpečnostnej komunite a akademikom. Uplatniť sa to má pri strategickom hodnotení obrany. "Týmto prístupom chceme zabrániť opakovaniu chýb z minulosti, keď bolo spracovaných niekoľko dlhodobých plánov, ktorých reálnosť však bola negovaná na základe nestability a neustáleho poklesu finančných zdrojov," uviedol Galko, ktorý chce zabrzdiť tento negatívny trend. Strategické hodnotenie nechápe ako uzavretú rezortnú záležitosť. Bude robiť pravidelné verejné odpočty úloh, zníži počet utajovaných skutočností. Chce tak zvýšiť dôveru občanov k MO a

V prípade sociálneho zabezpečenia vojakov pripomenul, že programové vyhlásenie vlády deklaruje, že chce zachovať sociálny systém vojakov. "Zachováme tie prvky, ktoré podporujú záujem občanov o službu v ozbrojených silách. Chceme však odstrániť zo systému tie prvky, ktoré už svoju úlohu splnili a boli len na uľahčenie prechodu zo systému povinnej vojenskej služby na systém plne profesionálnych ozbrojených síl," vyhlásil minister. Ako povedal, ešte nemôže byt konkrétny, lebo je tam veľa položiek, o ktorých treba rozprávať na medzirezortnej úrovni.

V prípade skončeného tendra na dopravné lietadlá pre armádu, kde ministerstvo obrany už 19. decembra 2008 oficiálne potvrdilo, že víťazom je talianska Alenia Aeronautica s lietadlom C-27J Spartan, podľa Galka rokovania s touto firmou pokračujú. "Nám nákup minimálne tých dvoch lietadiel vyplýva zo záväzkov, ktoré máme z členstva v NATO, " konštatoval Galko, ale ako dodal, "všetko je to otázka financií, v súčasnosti je potrebné hľadať peniaze na to, aby sme tieto lietadlá mohli kúpiť, to je všetko, čo môžem k tej otázke povedať."

Spomedzi misií medzinárodného krízového manažmentu zostáva slovenskou prioritou misia ISAF v Afganistane. Vedenie rezortu v nej predpokladá navŕšenie nášho príspevku, na druhej strane sa bude zaoberať znížením počtu misií. "Cieľom je menej misií, ale kvalitnejších," vysvetlil Galko. V tomto roku však nepredpokladajú žiadne robustné zvýšenie misie v Afganistane. "V súčasnosti sa začína finančné prehodnotenie našich možností," dodal štátny tajomník MO SR Róbert Ondrejcsák.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu