Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poslanci i ministri budú mať nižšie platy, navrhnú o koľko

ilustračné Foto
ilustračné Foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanci aj ministri sa budú musieť zmieriť s nižším platom, aký dostávajú v súčasnosti. V stredu večer sa na tom zhodli lídri štyroch stredopravých strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Mosta-Híd na Koaličnej rade. Na ktorú dierku si zástupcovia ľudu utiahnu opasok, by mali navrhnúť poslanecké kluby.

"Nechávam to na ich posúdení, na ich svedomí," povedala novinárom po rokovaní predsedníčka vlády Iveta Radičová (SDKÚ-DS). Najprv bude rokovať s koaličnými klubmi. "V ďalšom kroku je na mieste aj rokovanie s opozíciou. Je na nich, či sa pridajú, alebo nepridajú," vyhlásila predsedníčka vlády. Zníženie mzdy navrhne premiérka aj ministrom. O koľko si je ochotná utiahnuť vlastný opasok, však nekonkretizovala. Zmeny v odmeňovaní poslancov predloží Koaličnej rade predseda parlamentu Richard Sulík (SaS).

Nižšie čísla na výplatných páskach by mali mať predstavitelia parlamentu a vlády v rámci avizovanej úspory v štátnej správe, kde chce kabinet ušetriť desať percent. "Toto je norma, ktorej sa budeme držať," konštatovala Radičová. Premiérka nemá informáciu, že by mal so znížením platu problém ktorýkoľvek z ministrom. Navrhované opatrenia šetrenia pri poslancoch by si mali na stretnutí vzájomne predstaviť predsedovia klubov. Následne o nich bude rokovať Národná rada SR. Premiérka je presvedčená, že poslanci budú ochotní šetriť sami na sebe. "Nemám o tom sebemenšiu pochybnosť," vyhlásila Radičová.

Koaličná rada sa stretla náhle v stredu podvečer. Vládne strany vyšli v ústrety šéfke kabinetu Ivete Radičovej, ktorá bude od soboty na dovolenke. S lídrami chcela stihnúť rokovať ešte pred dovolenkou, pričom na piatok ešte mimoriadne zvolá vládu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu