Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Parlament odvolal sedem členov dozornej rady FNM

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Parlament dnes odvolal sedem členov dozornej rady Fondu národného majetku (FNM), ktorý okrem iného spravuje štátne podiely vo firmách. Do funkcie zároveň zrejme ešte dnes zvolí nového predsedu a dvoch členov rady.

Zmena počtu zástupcov súvisí so zoštíhlením fondu, ktorú na začiatku roka presadila bývalá vláda. O post šéfa dozornej rady fondu majú záujem dvaja kandidáti, navrhli ich opozičné strany Smer-SD a SNS. Kým národniari chcú do funkcie presadiť bývalého člena výkonného výboru fondu Ľubomíra Neslušana, Smer-SD nominoval generálneho riaditeľa štátnej Jadrovej a vyraďovacej spoločnosti (JAVYS) Jána Valka. Dvoch členov rady navrhli koaličný Most-Híd a KDH, a to Bertalana Bónu a Jaroslava Ivana.

Nomináciu SNS na post predsedu dozornej rady fondu využil ešte pred hlasovaním ku kritike národniarov predseda Smeru-SD Robert Fico. Poslancov podozrieva z toho, že sa pri voľbe nového predsedu dozornej rady FNM dohodli s vládnou koalíciou, ktorú dnes dopoludnia dvaja národniari podporili pri hlasovaní o zúžení imunity sudcov a poslancov. SNS obvinenia odmietla. "Žiadne rokovania neboli," povedala novinárom podpredsedníčka SNS Anna Belousovová. Strana podľa nej má nárok obsadiť post predsedu dozornej rady FNM.

Kým bývalá vláda presadila zoštíhlenie fondu, nová stredopravá koalícia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd ho chce zrušiť. Od leta sa znížil počet zamestnancov zo zhruba 90 na 50, zrušilo deväťčlenné prezídium, ktorého kompetencie prešli na výkonný výbor. Počet členov výkonného výboru sa znížil z 11 na päť.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu