Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mihál podá návrh na odvolanie Muňka, ak neodíde sám

Minister práce Jozef Mihál
Minister práce Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Minister práce Jozef Mihál (SaS) je pripravený podať na najbližšie rokovanie vlády návrh na odvolanie šéfa Sociálnej poisťovne Dušana Muňka, ak z postu neodíde dobrovoľne. Minister to vyhlásil po včerajšom stretnutí s Muňkom.

Mihál opakovane Muňka vyzval, aby sa kresla šéfa štátom kontrolovanej poisťovne vzdal. Nominant bývalej najsilnejšej vládnej strany Smer-SD, ktorá po júnových voľbách skončila v opozícii, to doteraz odmietal.

"Ak tak do týždňa neurobí, tak pravdepodobne podám na vládu návrh na jeho odvolanie," povedal Mihál. S Muňkom sa stretol dnes po rokovaní kabinetu. "Medzi štyrmi očami som mu zopakoval výzvu, aby zvážil dobrovoľne, sám možnosť svojej abdikácie, pretože byť na dvoch stoličkách sa jednoducho nedá," poznamenal minister, ktorý do úradu nastúpil pred necelými dvoma týždňami. Mihálovi aj premiérke Ivete Radičovej (SDKÚ-DS) prekáža, že Muňko pôsobí zároveň ako poslanec za Smer-SD.

Muňko vraj požiadal o čas na rozmyslenie. "Jeho reakcia bola taká, že musí túto situáciu konzultovať s predsedom politickej strany Smer-SD," poznamenal Mihál. "O osude riaditeľa Sociálnej poisťovne rozhodne vedenie strany v najbližšom období," reagovala hovorkyňa Smeru-SD Silvia Glendová. Generálneho riaditeľa Sociálnej poisťovne menuje i odvoláva vláda, jeho funkčné obdobie je šesťročné. Kabinet ho podľa zákona môže odvolať, ak si neplní zákonné povinnosti alebo ak mu ich najmenej počas šiestich mesiacov nedovoľuje vykonávať nepriaznivý zdravotný stav.

"Odvoláme ho na základe niektorých zistení, ktoré sme získali v Sociálnej poisťovni pri kontrolách a podobne," upozornil Mihál. Údajné pochybenia či nedostatky po stretnutí s Muňkom bližšie nekonkretizoval; po rokovaní vlády však hovoril o údajne predražených nákupoch informačných technológií. "Je jeho právo, aby sa odvolal, aby to riešil prípadne podaním na súd, ale môj názor je taký, že tie zistenia, ktoré máme so situáciou v Sociálnej poisťovni, sú tak závažné, že je oprávnené, aby sme využili zákonnú možnosť," doplnil.

Muňko sa stal šéfom Sociálnej poisťovne predvlani v auguste, keď vo funkcii nahradil Ivana Bernátka. Do čela štátom kontrolovanej inštitúcie, ktorá spravuje priebežne financovanú časť dôchodkového systému a vypláca dôchodky a ďalšie sociálne dávky, nastúpil z pozície štátneho tajomníka ministerstva životného prostredia.

Muňko je členom predsedníctva najsilnejšej opozičnej strany Smer-SD, v minulosti šéfoval napríklad cestovnej kancelárii Satur. V minulosti bol podozrivý z nelegálnej držby exotických vtákov.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu