Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Koalícia v tomto roku nezmení podporu nezamestnaných

Jozef Mihál
Jozef Mihál (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vládna koalícia v tomto roku nezmení podmienky na vyplácanie nezamestnaneckej podpory, ktoré sa od septembra uvoľnia. Dnes to potvrdil minister práce Jozef Mihál (SaS). Od deviateho mesiaca bude mať nárok na podporu viac ľudí, presadila to ešte bývalá koalícia.

Ak by sa kabinet Ivety Radičovej (SDKÚ-DS) vrátil k zatiaľ ešte stále platným súčasným pravidlám, vo verejných financiách by sa mohlo ušetriť niekoľko miliónov eur. Úpravu, ktorá má pomôcť nezamestnaným, schválil parlament vo februári. Kým v súčasnosti má na dávku nárok len ten, kto v štvorročnom období pred stratou zamestnania pracoval aspoň tri roky, od septembra budú stačiť dva odpracované roky v období troch rokov.

Nárok na podporu by tak mohlo získať podľa pôvodných očakávaní ďalších 30.000 až 50.000 ľudí, pričom v júni poberalo dávku podľa štatistík zverejnených Sociálnou poisťovňou zhruba 45.000 nezamestnaných. Celkovo bolo v rovnakom mesiaci pripravených okamžite nastúpiť do práce takmer 332.000 ľudí. Ak by vládna koalícia chcela zastaviť zmeny, ktoré budú platiť od septembra, musela by potrebnú normu schváliť zrýchlene.

"Nechcem to dávať cez skrátené konanie, lebo nepovažujem to za nejakú veľkú tragédiu, že to takto schválené bolo," povedal Mihál. Podmienky pre vyplácanie nezamestnaneckej podpory sa však podľa neho upravia od januára. Bližšie podrobnosti chce minister zverejniť v septembri. Priemerná výška podpory v nezamestnanosti dosahovala v roku 2009 248 eur. Podpora v hmotnej núdzi, ktorú dostáva nezamestnaný po uplynutí štyroch až šiestich mesiacov poberania nezamestnaneckej podpory, bola pre jednotlivca 60,5 eura mesačne.

Možnosť šetriť verejné zdroje ponechaním terajších pravidiel vyplácania nezamestnaneckej podpory hodnotili oslovení analytici zdržanlivo. "Z pohľadu štátnej pokladnice je evidentné, že každé navyšovanie dávok vyplácaných Sociálnou poisťovňou automaticky zvýši schodok štátneho rozpočtu," upozornil Radovan Ďurana z bratislavského mimovládneho inštitútu INESS.

"Vzhľadom na pretrvávajúcu výšku nezamestnanosti si myslím, že toto nie je správne miesto na šetrenie," uviedol Ján Marušinec z pravicovo orientovaného centra pre ekonomické a sociálne analýzy MESA 10. Navyše, ak sa podľa neho zlepší ekonomická situácia, klesne nezamestnanosť a aj výdavky na pomoc ľuďom bez práce.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu