Utorok18. jún 2024, meniny má Vratislav, zajtra Alfréd

Útulky plné aj v lete, ľudí bez domova pribudlo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KOŠICE - Útulky pre bezdomovcov ostali na rozdiel od minulých rokov plné aj počas leta. Ľudí bez domova vraj pribúda, čoraz častejšie prichádzajú voľné miesta hľadať rodiny po strate zamestnania či dôchodcovia, ktorí nedokážu hradiť náklady za byt. Vo viacerých útulkoch preto prespáva viac ľudí než je ich kapacita, vyplynulo z ankety.

"Čím ďalej, tým viac ľudí bez domova vyhľadáva pomoc, naše kapacity sú aj v týchto mesiacoch úplne preplnené," povedala vedúca útulku Arcidiecéznej charity Košice Soňa Hlaváčová. V zariadení je napriek letnému obdobiu obsadených všetkých vyše 100 miest. Pomoc s bývaním podľa Hlaváčovej stále viac prichádzajú hľadať napríklad rodiny, ktoré sa ocitli v sociálnej núdzi či osamelé matky s deťmi. Dôvodom ich problémov je najčastejšie strata zamestnania a následné exekúcie, keď rodiny prestali splácať svoje záväzky.

"Jún bol po januári a februári tretí najsilnejší mesiac roku, naša vyťaženosť stále postupne stúpa," uviedol vedúci útulku Archa v Prešove Rudolf Bača. Zariadenie, ktoré prevádzkuje gréckokatolícka cirkev, má kapacitu 53 ľudí, bežne v ňom však v tomto roku prespávalo vyše 60 ľudí. Aj podľa Baču sa v regióne množia sociálne prípady ľudí, ktorí nepatria k tradičným bezdomovcom. Do cirkevného zariadenia napríklad často prichádzajú dôchodcovia. Nedávno tak prijali dôchodcu, ktorý po smrti manželky už nedokázal ďalej platiť za svoj byt. Zatiaľ sa však nedostal ani do domova dôchodcov.

O čosi menej napätá je situácia na západnom Slovensku. Vyšší záujem o provizórne prenocovanie však cítia napríklad aj v Bratislave. "Máme v súčasnosti vyše sto nocľažníkov pravidelne, v minulosti to bolo v lete menej," uviedla Zuzana Takáčová z nocľahárne Depaul. Nocľaháreň má kapacitu vyše 170 miest, v minulosti však v lete do zariadenia prichádzalo priemerne asi 70 ľudí.

Podľa Takáčovej je za vyšším záujmom aj to, že bezdomovci sa sociálne služby postupne naučili využívať. Viacerí si totiž uvedomili, že prísť na noc do útulku je pre nich pohodlnejšie. Zvýšená prevádzka v letných mesiacoch zvyšuje náklady na prevádzku útulkov. Zariadeniam napríklad stúpajú náklady na upratovanie, pranie či poskytovanie stravy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu