Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Psie útulky sa už plnia, na nápor ešte len čakajú

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Viaceré útulky pre psov už pár dní po vianočných sviatkoch prichýlili prvých hostí. Väčšina novoprišelcov sa svojim majiteľom zatúlala alebo utiekla pred výbuchmi petárd.

Nechýbali však ani šteniatka, ktoré po opadnutí prvotného záujmu skončili na ulici ako nechcené vianočné darčeky. Vyplynulo to z ankety ČTK medzi správcami útulkov. Najväčší nápor očakávajú po skončení zimných prázdnin. Na adopcie sa pritom spoliehať nemôžu, keďže záujem ľudí je nižší ako vlani.

"Väčšina nových psíkov sa svojim majiteľom stratila, čo potvrdzuje kvalita srsti či dobrá kondícia," povedala ČTK Edita Gardonová z bratislavského útulku Slobody zvierat. Upozornila, že medzi novými nájomníkmi sa objavilo aj niekoľko neželaných šteniatok spod vianočného stromčeka. "Najťažšia bude polovica januára, keď skončia prázdniny a rodičia detí zistia, že o darované zvieratá sa nemá kto postarať," dodala.

Nové prírastky zaznamenali aj v piešťanskom útulku, kde len na Štedrý večer pribudlo sedem šteniat rotvajlera. Šéfka zariadenia Ľubomíra Baleková poznamenala, že šteniatka nezriedka pochádzajú od chovateľov, ktorí ich nedokázali predať. "Nie všetky zvieratá sú neželanými darmi. Stále častejšie sa medzi vyhodenými psami objavujú aj čistokrvné plemená z chovných staníc," tvrdila.

Nádielku psov dostali aj útulky v Komárne, Skalici či Prievidzi. "Po Vianociach máme štyroch nových psíkov, niektoré majú našťastie známku a môžu sa vrátiť k svojim majiteľom," doplnil predseda občianskeho združenia Priatelia zvierat z Prešova Michal Haško. Najväčší nápor predpokladal po silvestrovským oslavách spojených s hlučnými ohňostrojmi a výbuchmi petárd, ktoré zvyknú vystrašiť mnohé zvieratá.

Útulky na rozdiel od minulého roka nemôžu podľa oslovených správcov čakať výraznú pomoc od ľudí ochotných adoptovať si nechcené zviera. "Adopcií oproti vlaňajšku výrazne ubudlo, útulok máme fakticky plný už od augusta," poznamenal Haško. Pokles adopcií na zlomok predchádzajúceho roka potvrdila aj Agnes Jelínková z útulku v Komárne. "Adopcie nie sú takmer žiadne, s minulým rokom sa to nedá porovnať," dodala. V skalickom útulku majú podľa správkyne Romany Šenkovej viac záujemcov o adopciu z Rakúska ako zo Slovenska. Oslovení správcovia útulkov za hlavný dôvod zhodne označili hospodársku a finančnú krízu, ktorá pripravila o prácu desiatky tisíc ľudí.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu