Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Na Slovensko sa vracajú poslední klienti krachujúcej Karya Tour

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Z Turecka sa dnes vracia posledná skupina klientov krachujúcej cestovnej kancelárie (CK) Karya Tour. Asi štyri desiatky turistov už prileteli, ďalší majú pricestovať podvečer.

Asi štyri desiatky turistov už prileteli, ďalší majú pricestovať podvečer. Informovala o tom hovorkyňa Allianz-SP Lucia Muthová, v poisťovni bola CK poistená proti úpadku. Celkovo bolo v Turecku v čase, keď Karya Tour oznámila finančné problémy, asi 1100 ľudí zo Slovenska. Časť sa vrátila v riadnom termíne, stovky klientov žiadajú za komplikácie odškodnenie.
    
Prvá dnešná skupina pristála v Košiciach, asi 15 dovolenkárov by malo priletieť po 18:00 do Bratislavy. Ďalšie približne dve desiatky rekreantov, ktorí vycestovali s problémovou cestovkou, sa poisťovni podľa Muthovej zatiaľ neozvalo. Práve dnes končí posledný zájazdový turnus klientov Karya Tour.
    
K zhruba štyrom stovkám žiadateľom o odškodné môžu pribudnúť ďalší. "Pomaly sa nám to zbiera," poznamenala Muthová. Škodu možno podľa nej hlásiť aj telefonicky, či prostredníctvom internetu; klienti CK však musia poisťovni doručiť originál zmluvy o zájazde a potvrdenia o zaplatení.
    
Na kompenzáciu majú nárok aj ľudia, ktorí nevycestovali, ale zájazd si už zakúpili, prípadne zaplatili časť ceny. Malo by ich byť do 1500, priblížila Muthová. Allianz-SP im ponúka "zálohu" na poistné plnenie v podobe poukážky. Použiť ju môžu na úhradu dovolenky alebo jej časti v CK, ktorú vybrala poisťovňa. "Bude to iba možnosť. Môžu si vybrať aj zájazd inde a potom počkať na poistné plnenie v peniazoch," priblížila Muthová. Na prihlásenie nárokov poisťovni majú klienti krachujúcej CK šesť mesiacov.
    
Cestovná kancelária Karya Tour priznala, že sa ocitla vo finančných problémoch pred týždňom. Súd už má na stole návrh na vyhlásenie konkurzu na majetok Karya Tour. O jeho povolení by mal rozhodnúť približne do dvoch týždňov.
    
Turecká kancelária Karya Tour vznikla v roku 2008. Jej problémy vraj zapríčinila zlá finančná situácia inej spoločnosti v Turecku, od ktorej zájazdy kupovala. CK bola proti úpadku poistená na 550.000 eur, poisťovňa teda celkovo zákazníkom preplatí náklady do tejto sumy.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu