Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

CK Karya zostalo v zahraničí 1100 klientov

Logo CK Karya Tour Zobraziť galériu (2)
Logo CK Karya Tour

BRATISLAVA - Cestovná kancelária (CK) Karya Tour sa dostala do finančných problémov. Na svojej internetovej stránke v piatok uviedla, že ich zapríčinila zlá situácia spoločnosti v Turecku, s ktorou pri organizovaní zájazdov spolupracovala.

Allianz-Slovenská poisťovňa (Allianz-SP), v ktorej je firma proti krachu poistená, informovala, že v zahraničí zostalo približne 1100 klientov cestovky. Podľa pôvodných informácií to boli len desiatky turistov. Krachy CK nie sú na Slovensku časté.

Do úpadku sa najskôr dostal partner Karya Tour v Turecku, ktorý zabezpečoval ubytovanie a transfery jej klientov. Ťažkosti vraj chcela cestovná kancelária riešiť dohodou s inou agentúrou. "Prebiehali rokovania s dvomi nadnárodnými spoločnosťami. S poľutovaním Vám však musíme oznámiť, že rokovania boli neúspešné a aj naša spoločnosť sa dostala do úpadku," uviedla Karya Tour, ktorá sprostredkovávala zájazdy aj do Egypta.

"Celkovo je v zahraničí podľa našich informácii momentálne cca 1100 klientov, neznamená to však, že všetci budú potrebovať pomoc pri návrate domov," uviedla vedúca oddelenia externej komunikácie Allianz-SP Petra Greksová. Dodala, že CK bola proti úpadku poistená na sumu 550.000 eur, čo by mala byť maximálna suma, ktorú poisťovňa jej klientom vyplatí. Koľkých klientov sa odškodňovanie bude týkať, nevedela Greksová odhadnúť; portál eTrend.sk napísal, že kancelária predala podľa niektorých odhadov 5000 až 7000 dovoleniek, na ktoré už ich majitelia nepoletia. V prípade, že nároky klientov na odškodnenie presiahnu poistnú sumu CK, poisťovňa im preplatí len časť nákladov.

Z košického letiska v piatok neodcestovala skupina asi 40 turistov. Tí mali do letovísk pri Stredozemnom mori odletieť okolo poludnia, letu sa však ani po hodine nedočkali. S turistami sa nakrátko stretli zástupcovia vedenia letiska, cestujúci nakoniec budovu letiska postupne opustili, povedal neskôr popoludní jeden zo zamestnancov košického letiska.

Prví dovolenkári Karya Tour by sa po vypuknutí problémov CK mali začať vracať do vlasti v sobotu. Návrat turistov má zabezpečiť asistenčná spoločnosť Mondial Assistance. Dovolenkári, ktorí v súčasnosti hradia napríklad ubytovanie v zahraničných destináciách nad rámec dovolenky z vlastného vrecka, majú podľa Greksovej tiež nárok na vrátenie peňazí.

Karya Tour je tureckou cestovnou kanceláriou, na Slovensku pôsobí od roku 2008. Slovenská asociácia cestovných kancelárii nemá informácie, že by osud Karya Tour mohol postihnúť aj ďalšie kancelárie. "Napriek zložitým podmienkam na trhu predaja zájazdov sú domáce a etablované cestovné kancelárie v dostatočnej kondícii," informoval generálny sekretár SACKA Ivan Schwarz. Podľa neho totiž systém fungovania Karya Tour bol špeciálny, keďže bola úplne závislá od partnerskej agentúry. Nakupovala od nej balíky služieb, od hotelov cez transfery po leteckú dopravu. Neskladala sama zájazdy nákupom jednotlivých služieb.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu