Pondelok27. máj 2024, meniny má Iveta, zajtra Viliam

Povodne spôsobili škody za najmenej 695 miliónov

Zaplavené domy v Trebišove
Zaplavené domy v Trebišove (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ničivé povodne v máji a júni spôsobili škody najmenej za 695,1 milióna eur. Slovensko tak podľa ministerstva financií splnilo podmienku minimálnej výšky priamych škôd spôsobených záplavami pre čerpanie peňazí z Fondu solidarity Európskej únie (EÚ). Krajina by mala žiadosť predložiť do piatka.

Vyplynulo to zo správy, ktorú má dnes na programe vláda. Prvé odhady medzičasom zrušeného ministerstva životného prostredia hovorili o škodách na úrovni 267,8 milióna eur. Priame škody, ktoré zapríčinili záplavy po dlhotrvajúcich dažďoch na celom území krajiny, vyčíslilo ministerstvo financií na 633,8 milióna eur.

Najvyššiu sumu, a to 558,5 milióna eur eviduje ministerstvo pôdohospodárstva, ktoré započítalo aj škody obcí a obyvateľov postihnutých lokalít. Zvyšných približne 61 miliónov eur smerovalo na záchranné a zabezpečovacie práce po povodniach. Výška škôd môže ešte rásť, keďže podklady zatiaľ nepredložili Úrad vlády, medzičasom zrušené ministerstvo výstavby či trojica ďalších úradov.

Kvantifikáciu škôd komplikuje aj to, že v niektorých oblastiach stále platí druhý stupeň protipovodňovej aktivity. Na riešenie problémov spôsobených ničivými záplavami chce Slovensko použiť peniaze z Fondu solidarity EÚ, o ktoré by malo požiadať najneskôr v piatok. Škoda musí podľa podmienok fondu presiahnuť 0,6 percenta z úrovne hrubého národného dôchodku za posledný rok, čo je v prípade Slovenska 378,21 milióna eur.

Keďže priame škody presiahli hranicu 600 miliónov eur, podmienky minimálnej výšky bola splnená. Slovensko už v minulosti získalo z fondu takmer šesť miliónov eur na nápravu škôd spôsobených víchricou v roku 2004 vo Vysokých Tatrách, schvaľovanie sa však natiahlo až na deväť mesiacov od predloženia žiadosti.

Silný vietor v roku 2004 spôsobil škody za zhruba 225 miliónov eur. Predchádzajúci kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) odštartoval prvé kolo pomoci pre občanov poškodených ničivým živlom ešte pred júnovými parlamentnými voľbami. Po nich sa však podľa viacerých starostov celý proces zastavil. Ficovou vládou zriadeý Výbor pre riešenie následkov škôd vzniknutých povodňami od svojho založenia nezasadal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu