Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

V N. Myšli búrajú domy poškodené zosuvmi pôdy

Zničené domy v Nižnej Myšli
Zničené domy v Nižnej Myšli (Zdroj: SITA)

KOŠICE - V Nižnej Myšli neďaleko Košíc začali dnes búrať prvé rodinné domy, ktoré poškodili zosuvy pôdy po povodniach v júni.

Na nestabilnom svahu boli staticky narušené asi štyri desiatky obydlí, statici nariadili asanáciu približne 25 z nich. Povedal to starosta obce Marián Karvanský. Už skôr začali s búraním domov aj v obci Kapušany pri Prešove, kde podobný zosuv svahu poškodil viacero domov.

"Búranie začalo dnes ráno, počas prvého dňa by sa mohli na zem zvaliť asi prvé tri domy," uviedol Karvanský. Ako dlho búranie potrvá, Karvanský nespresnil. Náklady na demolačné práce pravdepodobne uhradí samotná obec. Začatie búrania umožnil súhlas majiteľov domov. Od nich obec získala čestné prehlásenia, že demoláciu umožnia, poznamenal starosta.

Väčšina rodín z poškodených domov už približne mesiac býva iba provizórne, dočasné ubytovanie našli najčastejšie u rodinných príslušníkov. Situáciu by mali zmierniť mobilné domy, ktoré obec získala od Košíc a Bratislavy. Prvých 15 kontajnerových domov už v obci osadili a jedna rodina sa počas víkendu do jednoduchého dvojizbového domu nasťahovala. Domy však zatiaľ nie sú napojené na dodávky elektriny a vody, s ich postupným pripojovaním začali dnes.

Zosuvy pôdy, ktoré vyvolali extrémne zrážky v máji a júni, postihli viacero obcí v krajine a okrem rodinných domov poškodili cintoríny, cesty či železničné trate. V obci Kapušany zosuvy zničili sedem domov, s ich postupným búraním začali koncom júna. Niekoľko hrobov museli pre zosuv cintorína exhumovať a premiestniť v obci Malá Lodina pri vodnej nádrži Ružín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu