Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Vymenovali šéfa ÚVO, referendum bude 18. septembra

R. Kaliňák a R. Fico prichádzajú na schôdu
R. Kaliňák a R. Fico prichádzajú na schôdu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Súčasného predsedu Úradu pre verejné obstarávanie Bélu Angyala vo funkcii nahradí Roman Šipoš. Výmenu už schválila vláda. Referendum o znížení počtu poslancov parlamentu, obmedzení ich imunity a o ďalších otázkach sa uskutoční 18. septembra. Plebiscit dnes vyhlásil prezident Ivan Gašparovič.

Bývalému šéfovi ÚVO Angyalovi sa 5-ročné funkčné obdobie skončilo v marci, novela zákona mu umožnila zotrvať na poste do vymenovania nového predsedu. Šipoš bude mať funkčný plat vo výške platu poslanca Národnej rady, teda 2009 eur, prináleží mu aj paušálna náhrada vo výške 121 percent platovej tarify 11. platovej triedy, teda 1 132 eur.

Prezident Ivan Gašparovič vypísal referendum iniciované stranou Sloboda a Solidarita (SaS) na 18. septembra. Občania sa v ňom vyjadria k šiestim otázkam - zrušeniu koncesionárskych poplatkov, obmedzeniu poslaneckej imunity, zníženiu počtu poslancov, stanoveniu maximálnej ceny vládnych limuzín, voľbám cez internet a zmene v tlačovom zákone. Strana SaS odovzdala 9. júna prezidentovi podpisové hárky so 401 126 podpismi, z tohto počtu vyhodnotila prezidentská kancelária 368 000 podpisov ako platných a 33 126 podpisov ako neplatných.

SaS, ktorá uspela vo voľbách, presadila štyri body referenda do programových téz novej stredopravej koalície SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd. Subjekty zostavujúce novú vládu sa zhodli na obmedzení poslaneckej imunity, zrušení koncesionárskych poplatkov, zavedení volieb cez internet i na zmenách v tlačovom zákone. Predseda SaS Richard Sulík očakával, že sa referendum bude konať 27. novembra, teda v deň komunálnych volieb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu