Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Most-Híd zatiaľ nominoval do vlády Simona a Chmela

Béla Bugár
Béla Bugár (Zdroj: SITA)

ŠAMORÍN Najmenšia strana v novovznikajúcej koalícii Most-Híd nominoval do budúceho kabinetu na post ministra pôdohospodárstva Zsolta Simona, kreslo vicepremiéra pre menšiny má obsadiť niekdajší minister kultúry Rudolf Chmel.

Meno budúceho ministra životného prostredia zatiaľ strana nezverejnila, oznámi ho až po obnovení tohto úradu. Počíta s tým, že by to mohlo byť do dvoch až troch mesiacov. Novinárom to dnes po zasadnutí republikovej rady strany povedal predseda Mostu-Híd Béla Bugár, ktorý by mal obsadiť jedno zo štyroch kresiel podpredsedov parlamentu.

Most-Híd vyniesli do parlamentu v nedávnych parlamentných voľbách nielen hlasy maďarskej menšiny, ale aj slovenských voličov. Z volebných štatistík vyplynulo, že strana si okrem južných okresov pripísala body aj v iných častiach Slovenska, kde táto minorita zastúpenie nemá. Vo voľbách získal Most-Híd prekvapivých 8,12 percenta hlasov, a jeho zástupcovia tak obsadia v snemovni 14 kresiel. Šéfom poslaneckého klubu bude pravdepodobne László Solymos, o ktorom média špekulovali ako o kandidátovi na post ministra životného prostredia. Tento úrad zanikol k 1. júlu, rozhodol o tom odchádzajúci kabinete premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Republiková rada strany schválila tiež troch nominantov na miesta štátnych tajomníkov. Pri Simonovi, ktorý už zastával post ministra v minulosti, by sa mohol objaviť 42-ročný veterinár Gábor Csicsai. Druhým štátnym tajomníkom na úrade bude asi člen predstavenstva štátneho prepravcu ropy Transpetrol Martin Ružinský. Na ministerstvo dopravy strana počíta s ekonómom z Nadácie F. A. Hayeka a podpredsedom strany Ivanom Švejnom.

Most-Híd je súčasťou koalície stredopravých strán, ktoré sa dohodli na vytvorení vlády. Už tri dni po voľbách, ktoré boli 12. júna, podpísali lídri strán deklaráciu o budúcej spolupráci. Neskôr sa zhodli na programových tézach, minulý týždeň zas ohlásili dohodu o rozdelení postov v budúcom kabinete. V utorok by strany mali podpísať koaličnú dohodu, na čelo budúceho kabinetu sa zrejme postaví Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Nominácie na ministrov zatiaľ oficiálne potvrdili Sloboda a Solidarita a SDKÚ-DS. Konzervatívne KDH by mená svojich zástupcov v novej vláde malo oznámiť v utorok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu