Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Vláda by dnes mala schváliť demisiu a vymenovať šéfa ÚVO

Robert Fico a Robert Kaliňák
Robert Fico a Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dosluhujúci kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) by na dnešnom pravdepodobne poslednom rokovaní mal schváliť svoju demisiu. Ide o jeden z nevyhnutných krokov na výmenu vlády po nedávnych voľbách. Voliči 12. júna rozhodli, že väčšinu v parlamente bude mať štvorica stredopravých strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd, ktorá sa dohodla na vytvorení vlády. V kresle premiéra tak Fica nahradí volebná líderka SDKÚ-DS Iveta Radičová.

Kabinet Roberta Fica ku dnešnému dňu pravdepodobne ukončí pôsobenie zvyšných štátnych tajomníkov a vedúceho Úradu vlády SR Igora Federiča. Z postu štátneho tajomníka ministerstva vnútra odíde Jozef Buček, ktorý končí aj vo funkciách splnomocnenca pre schengen a integrovaný záchranný systém. Z rezortu odchádza aj druhý štátny tajomník Vladimír Čečot. V rezorte spravodlivosti končí štátna tajomníčka Anna Vitteková. Kabinet z vedenia ministerstva školstva odvolá štátnych tajomníkov Jozefa Habánika a Bibiánu Obrimčákovú, ako aj vedúceho služobného úradu Františka Schlossera, ktorý skončí k 15. júlu. V rezorte práce, sociálnych vecí a rodiny ukončia pôsobenie vo funkcii štátnych tajomníkov Emília Kršíková a Peter Sika. Z postov štátnych tajomníkov ministerstva pôdohospodárstva odvolajú Jána Slabého a Vladimíra Palšu. Z rezortu kultúry odíde Ivan Sečík a Augustín Lang. Na obrane ukončí pôsobenie štátny tajomník Daniel Duchoň, z ministerstva hospodárstva odvolajú dvojicu štátnych tajomníkov Petra Žigu a Ľuboša Haláka, z rezortu financií Františka Palka a Petra Kažimíra, z rezortu dopravy Milana Mojša a Dušana Švantnera, z rezortu zdravotníctva Daniela Klačka a z ministerstva zahraničných vecí štátne tajomníčky Oľgu Algayerovú a Dianu Štrofovú.

Ministri zároveň schvália demisiu vlády, ktorú kabinet podá po ustanovujúcej schôdzi parlamentu 8. júla. Svoju funkciu bude Ficova vláda vykonávať až do ustanovenia novej stredopravej vlády pod vedením Ivety Radičovej. Podľa predpokladov by sa tak malo stať v piatok. Nový kabinet vymenuje na každé ministerstvo už len po jednom štátnom tajomníkovi vždy z rovnakej strany ako je minister. Iba v rezorte dopravy budú štátni tajomníci dvaja, z dvoch strán.

Výmena vlády sa po voľbách pred štyri rokmi uskutočnila v jeden deň. Gašparovičov úrad termín vymenovania Radičovej za premiérku zatiaľ nespresnil.

Do programu vlády pravdepodobne pribudne aj návrh na vymenovanie nového predsedu Úradu pre verejné obstarávanie. Robert Fico totiž v utorok telefonicky kontaktoval Ivetu Radičovú s otázkou, či platí, že post šéfa tejto kontrolnej inštitúcie patrí opozícii. Radičová mu to potvrdila s tým, že vláda dnes môže vymenovať nového predsedu. Ten nahradí dosluhujúceho Bélu Angyala, ktorému sa už funkčné 5-ročné obdobie skončilo v marci, ale zmena zákona mu umožnila ešte zostať vo funkcii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu