Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poslancov čaká prvá schôdza, zložia sľub a zvolia si vedenie

Novozvolení poslanci
Novozvolení poslanci

BRATISLAVA - Poslanci zvolení v júnových parlamentných voľbách sa vo štvrtok zídu na ustanovujúcej schôdzi Národnej rady, na ktorej zložia sľub a rozhodnú o novom vedení snemovne.

Po skončení prvého rokovania parlamentu podá demisiu dosluhujúci kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD), čo umožní menovanie novej vlády pod vedením volebnej líderky SDKÚ-DS Ivety Radičovej.

Koalícia štyroch strán SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd obsadí v 150-člennom parlamente 79 kresiel, zvyšok pripadne doteraz vládnym stranám Smeru-SD a SNS. ĽS-HZDS, s ktorou tieto strany tvorili uplynulé štyri roky vládu, sa do snemovne nedostala.

Ustanovujúca schôdza, ktorú zvolal prezident, sa začne dve hodiny pred poludním. Po sľube by poslanci mali schváliť nový volebný poriadok a nanovo zriadiť vybrané parlamentné výbory. Následne zvolia predsedu a podpredsedov parlamentu.

Novým šéfom snemovne by sa podľa dohody koalície mal stať predseda SaS Richard Sulík. Smer-SD, ktorý ako víťaz volieb požadoval najvyšší post v zákonodarnom zbore, tak bude nominovať kandidáta na podpredsedu Národnej rady. Zástupcu vo vedení parlamentu by mali mať aj zvyšné strany koalície. Najsilnejším poslaneckým klubom bude Smer-SD so 62 poslancami, najmenej, deväť kresiel, obsadí doteraz vládna SNS. Štvorica koaličných strán získa väčšinu v každom z 19 parlamentných výborov. Nominuje desať predsedov výborov, opozícii prenechá vedenie deviatich. O šéfoch výborov a ich členoch rozhodnú poslanci.

O zložení nového parlamentu rozhodli voliči 12. júna. Počas uplynulého volebného obdobia dominovala v parlamente koaličná trojica Smer-SD, ĽS-HZDS a SNS, ktorej vnútrostraníckymi spormi oslabená opozícia nedokázala výraznejšie konkurovať.

Odstupujúca Ficova vláda zostane podľa ústavy v úrade aj po podaní demisie, a to až do vymenovania svojej nástupkyne. Po voľbách pred štyrmi rokmi Gašparovič prijal demisiu odchádzajúceho kabinetu a vymenoval Ficovu vládu ešte v deň konania prvej schôdze novej Národnej rady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu