Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

KDH navrhlo do vlády Figeľa, Lipšica a Uhliarika

Ján Figeľ
Ján Figeľ

BRATISLAVA - Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) dnes ako posledné zo štvorice strán rodiacej sa koalície zverejnilo mená svojich nominantov v budúcom kabinete. Post ministra dopravy by mal obsadiť predseda KDH Ján Figeľ. Za ministra vnútra hnutie navrhlo exministra spravodlivosti Daniela Lipšica, do funkcie ministra zdravotníctva nominovalo Ivana Uhliarika.

Novovznikajúca stredopravá vláda by mala do úradu nastúpiť po 8. júli, keď sa ustanoční schôdza parlamentu. "Som presvedčený, že KDH ponúka do funkcií kombináciu aj skúseností, aj odvahy aj zodpovednosti," povedal novinárom Figeľ.

Bývalý eurokomisár Figeľ sa doteraz venoval najmä zahraničnej politike, v druhej vláde Mikuláša Dzurindu pôsobil vo funkcii štátneho tajomníka ministerstva zahraničných vecí a bol hlavným vyjednávačom Slovenska pri rokovaniach o vstupe do Európskej únie. Ďalším zástupcom KDH v novej vláde bude podpredseda strany Lipšic, ktorý v rokoch 2002 až 2006 zastával post podpredsedu vlády a ministra spravodlivosti. Nováčikom v budúcom kabinete bude podpredseda KDH Uhliarik; vyštudovaný lekár v minulosti pracoval vo vedení viacerých farmaceutických spoločností.

Na post štátneho tajomníka ministerstva dopravy KDH nominovalo bývalého poslanca Európskeho parlamentu Jána Hudackého. Toto ministerstvo bude mať na rozdiel od väčšiny ostatných ministerstiev dvoch štátnych tajomníkov, Most-Híd navrhol na druhý post ekonóma Ivana Švejnu.

KDH dnes rozhodlo aj o obsadení kresla štátneho tajomníka na ministerstve zdravotníctva - mal by sa ním stať lekár a kandidát KDH v nedávnych parlamentných voľbách Ján Porubský. Hnutie sa zatiaľ nedohodlo na tom, kto obsadí post štátneho tajomníka na ministerstve vnútra. "Pri vnútre diskutujeme a prijmeme včas rozhodnutie," tvrdil Figeľ.

Kresťanskí demokrati obsadia aj jedno zo štyroch kresiel podpredsedu Národnej rady; na tento post navrhli bývalého šéfa KDH a expredsedu parlamentu Pavla Hrušovského. Ústavný právnik Radoslav Procházka by sa mal dostať na čelo ústavnoprávneho parlamentného výboru, bývalý minister práce Július Brocka by mal viesť výbor pre sociálne veci a dlhoročná poslankyňa Mária Sabolová výbor pre pôdohospodárstvo.

Nominácie svojich zástupcov už v predchádzajúcich dňoch zverejnili SaS, SDKÚ-DS a Most-Híd. Koalícia vyriešila podľa dostupných informácií počas uplynulého víkendu väčšinu zo známych sporov pri zostavovaní vlády, dnes popoludní jej zástupcovia podpíšu koaličnú zmluvu. Pravdepodobnej premiérke Ivete Radičovej sa však údajne nepáči, že na funkciu ministra obrany nominovala SaS Ľubomíra Galka. Vraj nemá dostatočné skúsenosti na prácu v rezorte obrany. O Galkovej nominácii diskutovali koaliční partneri aj na oficiálnej úrovni, pripustil pre internetový portál Aktuálne.sk Figeľ.

Júnové parlamentné voľby síce jasne vyhral Ficov Smer-SD, väčšinu v 150-člennej Národnej rade však získala stredopravá koalícia SDKÚ-DS, SaS, KDH a Most-Híd.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu