Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Gašparovič odvolal Medveďa, ďalších menoval nanovo

Jozef Medveď
Jozef Medveď

BRATISLAVA - Prezident Ivan Gašparovič dnes potvrdil zmeny vo vláde súvisiace so znížením počtu ministerstiev od júla.

Z postu ministra životného prostredia odvolal nominanta Smeru-SD Jozefa Medveďa, ktorého úrad končí. Hlava štátu zrušila poverenie pre Jána Mikolaja (SNS), ktorý viedol dočasne ministerstvo výstavby. Štyroch ministrov, ktorých úrady zmenia názvy, vymenoval nanovo. Informovala o tom prezidentská kancelária.

Zníženie počtu ministerstiev a reorganizáciu vlády schválil parlament v januári. Ministerstvo výstavby sa spojí s ministerstvom hospodárstva a ministerstvo pôdohospodárstva s ministerstvom životného prostredia, ktoré však chce budúca stredopravá štvorkoalícia zmenou zákona obnoviť. Do demisie súčasnej vlády by ich mali naďalej viesť Ľubomír Jahnátek (Smer-SD) a Vladimír Chovan (nominant ĽS-HZDS). Ministerstvá školstva a kultúry sa po novom premenujú na ministerstvo školstva, vedy a výskumu a na ministerstvo kultúry a cestovného ruchu. Na čele ostali Mikolaj a Marek Maďarič (Smer-SD).

Zámer znížiť počet úradov presadzoval premiér Robert Fico (Smer-SD). S predstavou prišiel po návrhu na zníženie spotrebnej dane z nafty, čo malo spôsobiť výpadok príjmov štátu vo výške asi 100 miliónov eur. Reorganizácia mala podľa odhadov ušetriť ročne do zhruba 13,28 milióna eur. V protokoloch, ktoré vypracovali ministerstvá pre zlučovanie, však podľa médií zmienka o ušetrených peniazoch chýba.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu