Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

SDKÚ-DS: Nezablokujeme fond, Fico: Oklamete voličov

Robert Fico a Iveta Radičová
Robert Fico a Iveta Radičová (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Nová koalícia a dosluhujúca vláda si vymenili sériu obvinení, dôvodom je ochranný val, na podpis ktorého dostalo Slovensko ultimátum z Bruselu. Kým SDKÚ-DS kritizuje premiéra za nečinnosť, ten tlačí novú koalíciu k priznaniu, že oklamali svojich voličov. SDKÚ-DS tvrdí, že o prípadnom použití mechanizmu chce rokovať. Budúca premiérka Iveta Radičová už skôr tvrdila, že Bratislava záchranný mechanizmus nezablokuje.

"Rozhodnutie o politickej dohode o európskom ochrannom vale je nezvratné a nová vláda preto nebude blokovať jeho vytvorenie," vyhlásila SDKÚ-DS. "Ak by došlo k reálnemu použitiu garancií vyplývajúcich z mechanizmu tejto pomoci, o výške, zabezpečení a požiadavkách budú ešte rokovania," doplnila strana.

Slovensko malo podpísať rámcovú zmluvu do dneška, dosluhujúci kabinet premiéra Roberta Fica (Smer-SD) tak zatiaľ neurobil. SDKÚ-DS zároveň kritizovalo odchádzajúceho premiéra Fica za to, že nekoná. Fico naopak kritizoval lídrov novej koalície za údajnú neochotu rokovať. On sám však odmietol pozvanie prezidenta na spoločné rokovanie v stredu s designovanou premiérkou o podpísaní ochranného valu.

"Odchádzajúci premiér podpísanie záchranného balíka zablokoval, hoci podpísanie bolo plne v jeho kompetencii," tvrdila strana. Fico ešte deň pred podpisom tvrdil, že na vydanie súhlasu s podpisom zmluvy potrebuje poznať stanovisko kvarteta koaličných strán. Na odblokovanie stačí verejné vyhlásenie designovanej premiérky, že jej minister financií túto rámcovú dohodu podpíše, tvrdí stále úradujúci premiér Robert Fico. SDKÚ-DS pritom pred voľbami označila záchranný balík za morálny hazard a za zlé riešenie.

Ak dnes Iveta Radičová a SDKÚ-DS tvrdia, že rozhodnutie o európskom ochrannom vale je nezvratné, je na miesta otázka, prečo donedávna sľubovali voličom, že toto nezvratné riešenie odmietnu, odkázal Fico cez hovorkyňu.

"Vyzývať a žiadať v tejto chvíli Roberta Fica, aby euroval podpísal, znamená, že Iveta Radičová a SDKÚ-DS chcú oklamať svojich voličov a súčasne sa vyhovoriť na odchádzajúceho premiéra," uviedol Fico vo svojom vyhlásení. Ak designovaná premiérka a jej strana vo veci európskeho ochranného valu zmenili svoje odmietavé stanovisko, mali by to podľa Fica verejne oznámiť slovenskej verejnosti a aj Bruselu, aby v tom prípade Slovensku nehrozili žiadne dôsledky.

Nový kabinet pod vedením Ivety Radičovej by mal do úradu nastúpiť po 8. júli, keď sa uskutoční ustanovujúca schôdza parlamentu a Ficova vláda podá demisiu. Mnohomiliardový ochranný systém mal podľa skoršieho rozhodnutia eurozóny fungovať od dnešného dňa, keď sa predpokladal nástup Nemca Klausa Reglinga do vedenia fondu. Finančný balík je určený na prípadnú pomoc štátom, ktoré sa dostanú do podobných problémov ako zadlžené Grécko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu